RS: Ili vlada nacionalnog spasa ili vanredni izbori

Radiosarajevo.ba
RS: Ili vlada nacionalnog spasa ili vanredni izbori

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Lazar Mirkić ukazao je na potrebu da i krene u borbu protiv kriminala i korupcije te da se napravi vlada nacionalnog spasa, a ako to ne može da se ide na vanredne izbore. Smatra da je to rješenje trenutnog teškog stanja u RS-u, u kojem se, kako kaže, nalazi i poljoprivreda.
Stanić je predložio Vladi da se uvede paralelan sistem plaćanja obaveza za sve, bilo da su ratari u pitanju ili poslanici i ministri.

Mirkić i njegov stranački kolega Miladin Stanić kritikovali su na pres-konferenciji u Banjoj Luci Ministarstvo poljoprivrede RS-a jer nije izmirilo obaveze prema ratarima u 2012. od oko 28 miliona KM, čime je agrar doveden u još težu situaciju.

„Poljoprivreda je već danas u teškoj situaciji, a doće u još težu“, kazao je Mirkić i podsjetio da ratari sada moraju da plaćaju račune za regresirano đubrivo, što znači da će im ostati manje novaca za ulaganje u proljetnu sjetvu. Kritikovao je i rad Robnih rezervi, ali i Geodetske uprave te naveo i neke primjere, kako kaže, zloupotreba kod sudskih poravnanja, javila je novinska agencija Fena.

Stanić je optužio resorno ministarstvo da novac ima za „tajkune“ te naveo kao negativan primjer to što aktuelna vlast vrši dokapitalizaciju „privatnih“ banaka, a koje onda daju „zelenaške kamate“. Kritikovao je i novi način podsticaja u RS-u, koji podrazumijeva da korisnici tih sredstava mogu s poslovnom bankom da zaključe ugovor o pozajmici, ali im se zaračunava i kamata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije