RS: I internet portali u Zakonu o medijima

Radiosarajevo.ba
RS: I internet portali u Zakonu o medijima

Grupa pravnika koju je angažovalo Udruženje novinara Republike Srpske uradila je nacrt zakona o medijima, prema kojem će novi mediji - portali biti tretirani zakonski onako kako se tretiraju i svi klasični komercijalni mediji ili javni servisi, piše Glas Srpske.

Predsjednik Udruženja Dragan Jerinić naglasio je da je nacrt poslat svim medijskim kućama u RS, te da će biti organizovane i javne rasprave, poslije čega će zakon biti upućen u Narodnu skupštinu RS na razmatranje i usvajanje. Napominje da je problem to što se kod pojedinih elektronskih medija na zvaničnoj prezentaciji ne može vidjeti ni ko je urednik, ni ko je novinar, a objavljuju nepotpisane tekstove koji su često puni uvreda, jezika mržnje i slično.

„Donošenjem zakona tačno će se znati ko je za šta odgovoran, ko stoji iza teksta i ko podliježe nekoj vrsti odgovornosti za ono što je napisano na tom portalu ili nekoj drugoj vrsti elektronske prezentacije putem interneta“, objasnio je Jerinić.

Istakao je da je nacrt zakona urađen u skladu sa svim evropskim konvencijama. „Zakon ne predviđa nikakvu kontrolu nad medijima već odgovornost.“

Urednik na RTRS-u i član Upravnog odbora Udruženja Siniša Mihajlović rekao je da je jedino u BiH neuređeno tržište elektronskih medija. „Ne zna se ko su vlasnici portala i novinari, ne zna se ko stoji iza tekstova na portalima, a prenose se i tuđi tekstovi“, rekao je Mihajlović i dodao da svako treba da stoji iza svoje riječi.

Direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević rekla je da će se ovakvim zakonom konačno uvesti red u medije jer su do sada internet portali bili zaštićeni.

„Ovo je konačno prilika da onaj ko stoji iza portala odgovara za ono što je napisano jer smo do sada bili svjedoci brojnih dezinformacija na portalima“, dodala je i naglasila da se ne radi ni o kakvim cenzurama, već o pozivu na odgovornost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije