RS: Diskriminacija u zapošljavanju Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
RS: Diskriminacija u zapošljavanju Bošnjaka

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ponovo je upozorio da u Upravi za inspekcijske poslove u RS-u nema zaposlenih iz reda bošnjačkog naroda, što znači da se ne poštuje ustavni princip ravnopravnog učešća u organima vlasti konstitutivnih naroda, odnosno da je na sceni diskriminacija. 

Ovaj klub je, razmatrajući na današnjoj sjednici i informaciju o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih i povratnika, koju je ranije usvojila Narodna skupština RS-a, ocijenio da je jedan od ključnih problema ove populacije - nemogućnost zapošljavanja.

Ukazano je da se ne poštuju obaveze u pogledu zapošljavanja povratnika, posebno onih koji su ranije bili zaposleni u javnim pređuzećima i ustanovama, kao i radnim zajednicama jedinica lokalne samouprave. 

S tim u vezi ukazano je na neispunjavanje obaveza iz člana 3. Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi u pogledu proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih. 

Iz Kluba Bošnjaka u saopćenju naglašavaju da će ponovo insistirati na implementaciji ustavnih zakonskih odredaba od nadležnih institucija  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije