RS će biti nezavisna, Banja Luka neće biti 'njihova'

Radiosarajevo.ba
RS će biti nezavisna, Banja Luka neće biti 'njihova'

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, gostujući na RTS-u ponovio je stav o tomekako je uvjeren da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna.

"Kako može ostati država u kojoj ne želite biti ili država u kojoj se važne odluke donose preglasavanjem? To jednostavno nije održivo i Republika Srpska će jednoga dana biti nezavisna država", poručio je aktuelni predsjednik ovoga entiteta.

Izjavio je i kako smatra da bi RS, da je samostalna, u EU mogla ući za pet godina, a u ovim uslovima neće još bar trideset: "Mi imamo priču o nekih 18 vlada i stotinama ministara. U Republici Srpskoj imate jednu vladu i 16 ministara. Sve ostalo je u Federaciji. Federacija troši preko 60% bruto nacionalnog dohotka na administraciju, u RS-u je to 36 %", kaže Dodik.

Banja Luka i Trebinje nikad neće biti Bošnjački

"MOSTAR je najpodjeljeniji grad na svijetu. Jasno se vidi linija koja razdvaja hrvatsku i bošnjačku stranu. Osim gradskih službenika, niko od Mostaraca ne prelazi s jedne na drugu stranu", rekao je predsjednik RS-a.

"Kada je bilo otvaranje onoga mosta slušao sam anketu na Hrvatskom radiju Mostar i Hrvati su se ponašali kako se to događa negdje daleko od njih. Takvo je stanje u Mostaru i takvo je stanje u BiH", nastavio je.

Upravo je Mostar uzeo kao primjer pokušaja Bošnjaka da uspostave dominaciju u BiH, ali je poručio kako Bošnjacima mora biti jasno da Banja Luka ili Trebinje nikad neće biti "njihovi".

Mesić više nije bitan

Na kraju se osvrnuo i na ulogu bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, smatrajući ga najodgovornijim što su Hrvati u BiH postali marginalna skupina.

"Toliko je puta bio u Sarajevu, a nikada službeno nije posjetio Mostar. Išao je na ćevape i nije ga bilo briga što se događa s ljudima u Hercegovini. Ali on je prošlost i više nije bitan", zaključio je Dodik i dodao kako mu je samo žao što Mesić nije "odgovarao za ratne zločine koje je počinio".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije