RS: Bubrežni bolesnici štrajkovat će odbijanjem hemodijalize

Radiosarajevo.ba
RS: Bubrežni bolesnici štrajkovat će odbijanjem hemodijalize

"Neko mora da spriječi sutrašnju tragediju i nacionalnu sramotu", reagirao je potpredsjednik RS Emil Vlajki na najavljeni sutrašnji štrajk bubrežnih bolesnika ou ovom entitetu. 

Oko 1.000 hroničnih bubrežnih bolesnika najavilo je kako neće otići na hemodijalizu, sve dok im vlada ovog entiteta ne prizna invalidski status, u skladu sa praksom u drugim zemljama. 

"To će povećati smrtnost onih koji stupe u taj štrajk", ukazao je Vlajki, koji tvrdi da se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ponaša birokratski. 

U tom su rekli da nema sredstava za bubrežne bolesnike, mada potpredsjednik kaže da se sredstva za bubrežne bolesnike mogu pronaći i na taj način riješiti njihovi višegodišnji problemi. 

Udruženje hemodijaliznih bolesnika u RS-u još ranije je upozoravalo da nemaju priznat status invalida te da im je ukinuta i naknada za tuđu njegu i pomoć zbog čega su dovedeni u tešku situaciju. Riječ je o kategoriji građana koji su, zbog bubrežne insuficijencije, vezani za aparate za hemodijalizu tri puta sedmično i po četiri sata za svaku seansu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije