Rok važenja putnih isprava produžen na 10 godina

Radiosarajevo.ba
Rok važenja putnih isprava produžen na 10 godina

Sve putne isprave za punoljetne osobe koje nadležni organi za izdavanje ličnih dokumenata od danas proslijede Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) imat će rok važenja 10, umjesto dosadašnjih pet godina, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Djeci s nenavršene tri godine starosti izdavat će se putne isprave s rokom važenja od tri godine, a djeciu dobi od tri do 18 godina s rokom važenja od pet godina.

Produženje roka važenja putnih isprava ne utiče na dosadašnju cijenu izdavanja putne isprave koja i dalje ostaje 40 KM.

Ove izmjene su definirane Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH koji je u julu usvojio Parlament BiH.

Putne isprave izdaju nadležna ministarstva unutrašnjih poslova (u Federaciji BiH kantonalna, u Republici Srpskoj MUP Republike Srpske, a u Brčkom Javni registar Brčko distrikta).

Zahtjevi se, podsjeća Fena, podnose na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u mjestu prebivališta, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije