Roditelji iz Konjević Polja: Presuda je mali, ali značajan početak za povratnike

E. H.
Roditelji iz Konjević Polja: Presuda je mali, ali značajan početak za povratnike
Nakon što je jučer Osnovni sud u Srebrenici donio presudu u korist roditelja i djece iz Konjević Polja, u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim, roditelji iz Konjević Polja ističu da je ovo njihova velika pobjeda.

"Ova presuda je mali početak, ali veoma značajan za nas povratnike u Republiku Srpsku. Vjerovatno slične probleme imaju i roditelji povratnici u Federaciji BiH. Nismo očekivali da će biti ispunjeni svi naši zahtjevi koje smo, preko advokata, iznijeli pred sudom, ali sada se nadamo da će svi oni biti provedeni nakon presude. Poručio bih svim malim ljudima koji imaju probleme da trebaju istrajati, jer pravda jeste spora, ali se može dostići. Mi se evo četiri godine borimo i nadamo se da će naša prava napokon biti ostvarena. Naš je život u RS-u i mi tražimo samo da se naša djeca mogu obrazovati kao normalna u Konjević Polju, gdje se vraćaju već danas", istaknuo je jedan od članova Savjeta roditelja bošnjačke djece u Srebrenici Sead Muminović.

Njihov advokat  poručio je kako je ovo dokaz da je kompletan koncept obrazovanja u BiH u raljama politike, ali da ova presuda dokazuje da pravičnost postoji.

"Osnovni sud u Srebrenici napisao je jednu jako dobru presudu, koja je poučna i koja bi se trebala primjenjivati u cijeloj BiH. Tačnije, ona bi trebala pojasniti da sva djeca, bez obzira da li su manjina na nekoj teritoriji, imaju pravo da se koriste udžbenicima na maternjem jeziku i da se u procesu obrazovanja ravnopravno koriste i latinica i ćirilica", istaknuo je Nedim Ademović, advokat djece i roditelja iz Konjević Polja.

On je dodao i kako je u svim zakonskim regulativama u BiH obrazovni sistem usklađen s europskim principima pluralnih društava, ali da je problem ono što se čini u praksi. Stoga, smatra da je primjer roditelja i djece iz Konjević Polja najbolje oslikao probleme u kojima se obrazovni sistem nalazi.

"Moram na kraju da kažem da je ovaj slučaj samo jedan od primjera u BIH koliko je u principu obrazovni sistem političan, etnonacionalan i koliko odstupa od uobičajenih civilizacijskih vrijednosti. Nije ovo jedina devijacija koja postoji u BiH, tragično je da imamo i dvije škole pod jednim krovom, te se nadamo da će se i ova presuda jednog dana proučavati, kako bi se kreirali multikulturalno i pluralno obrazovanje za sve stanovnike BiH. Ono što je dobro jeste da su potvrđeni naši zakoni, ali loše je to što je praksa na terenu totalno suprotna i mislim da svi zajedno moramo raditi na kreiranju jasnih smjernica za političke zajednice šta to smiju, a šta ne raditi u BiH. Ovaj slučaj iz Konjević Polja je još jedan primjer koliko se preko djece i njihovih roditelja pokušavaju braniti principi političkog uređenja države, od kantona do entiteskog nivoa, pa žrtva takve politike postaju upravo djece", zaključio je advokat Ademović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije