Roditelji iz Konjević-Polja očekuju susret sa Valentinom Inzkom

Radiosarajevo.ba
Roditelji iz Konjević-Polja očekuju susret sa Valentinom Inzkom

Roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja, koji više od deset dana borave u šatorima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, očekuju da će narednih dana imati susret s visokom predstavnikom Valentinom Inzkom radi rješavanja njihovih problema, javlja Fena.

"Nemamo nikakve zvanične najave, ali ljudski očekujemo da će doći do ovog sastanka. Znamo da je Inzko upoznat s kompletnom problematikom i očekujemo da će doći ovdje. Mi ćemo sami razgovarati s njim i ne damo nikome da nam se miješa u ovo naše pitanje i da nam određuje smjernice", kazao je u izjavi Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović

Roditelji su istrajni u tome da se njihov problem riješi i neće odustati od svojih zahtjeva za koje kažu da su minimalni.  

"Ne možemo više da čekamo kad će se neko smilovati da donese neke odluke vezane za diskriminaciju u školstvu. Želimo samo da naša djeca odrastaju u normalnom društvu i imaju sva prava koja su im zagarantovana ustavom ove zemlje", naglasio je Omerović. 

Ponovio je da roditelji traže izjašnjenje OHR-a i OSCE-a o tome da li su kršena ljudska prava i prava djeteta u ovom slučaju. 

"To je papir bez kojeg nećemo otići. Drugi dokument je vezan za samo rješavanje problema, konkretno u našoj školi, što može biti model i za sve ostale škole. To je dokument gdje će u pisanoj verziji biti jasno rečeno od strane ministra 'provest ćemo to i to', uz potpise OHR-a i OSCE-a koji će biti garant da će to biti provedeno", poručio je Omerović. 

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a njihovi roditelji su se odlučili na bojkot nastave nakon što nadležno ministarstvo RS nije omogućilo djeci izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Među zahtjevima roditelja su i rješavanje tehničko-sanitarnih uvjeta u školi te adekvatno popunjavanje školskog odbora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije