Roditelji i djeca iz Konjević-Polja pred OHR-om, odbili razgovor s Inzkom

Radiosarajevo.ba
Roditelji i djeca iz Konjević-Polja pred OHR-om, odbili razgovor s Inzkom

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević-Polja, koja od 2. septembra ne pohađaju nastavu, stigli su u Sarajevo, gdje su se okupili pred zgradom Ureda visokog predstavnika (OHR).

Predstavnik roditelja Muhizin Omerović kazao je da su ih u zgradu OHR-a na razgovore pozvali visoki predstavnik Valentin Inzko i predstavnici OSCE-a, ali su oni odbili da s njima razgovaraju.

Oni, kako je kayao, samo traže da se ove međunarodne organizacije, kako je kazao Omerović, očituju zvanično o tome da li bošnjački učenici iz Konjević-Polja imaju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta. Zajedno sa roditeljima su i njihova djeca, a insistiraju da im se konačno ispune njihovi zahtjevi, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje.

Nećemo odustati dok se naši problemi ne riješe. Posljedice će snositi OSCE i OHR”, ustvrdio je Omerović u izjavi Feni pred njihov dolazak u Sarajevo. 

Podršku roditeljima iz Konjević-Polja dale su i predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice", koje su najavile da će se roditeljima i djeci pridružiti ukoliko i sutra ostanu pred zgradom OHR-a, javlja agencija Fena.

Roditelji traže od nadležnih institucija da njihovoj djeci između ostalog omoguće izučavanje nacionalne grupe predmeta, kao i da adekvatno riješe pitanje sastava školskog odbora.

Agencija Anadolija javlja da je Omerović poručio i: “Sada tražimo i odvajanje škole, tražimo da se promijeni sam naziv škole, da se vrati naziv koji je imala 1991. godine. Nama se osporava naš identitet, osporava nam se jezik. Moja djeca moraju da uče srpski jezik. Mi smo došli ovdje, neka nam oni kažu da to mora tako i nije problem, mi ćemo rješenje tražiti na drugim mjestima.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije