Roditelji bolesne djece: Bojkotirati vakcinaciju!

Radiosarajevo.ba
Roditelji bolesne djece: Bojkotirati vakcinaciju!

Udruženje roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini
pozvalo je danas roditelje na bojkot vakcinacije novorođenih beba protiv hepatitisa B dok se ne razjasne svi njeni bitni pokazatelji.

Ova bakterija je prvi put izolirana 2007. iz krvi tada tek rođene bebe M.A. koja je zbog zatajenja rada srca i blokade niza drugih vitalnih funkcija bila u životnoj opasnosti, a kasnije ostala 100 posto neurološki invalid 

Naime, kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, postoji sumnja da je vakcina koja se koristi u BiH za vakcinaciju protiv hepatitisa povremeno zaražena stafilokoknom bakterijom

Stafilokokna bakterija je drugi put izolirana 2012. u krvi i likvoru kod sedmomjesečne bebe L.M., koja se do prošlog mjeseca liječila u bolnici u Tuzli. 

Desetogodišnja potraga

"Ljekari su grubo izmanipulirali medicinski neuke roditelje jer nisu objasnili put ulaska stafilokokne bakterije u likvor, prikrivajući činjenicu da je beba u prvi dan života vakcinu protiv hepatitis B primila ubodom igle u petu", stoji u saopćenju.

Također se navodi da ljekari nisu objasnili ni vrstu bakterije nakon što je ustanovljeno da nije u pitanju bolnički soj stafilokoka – MRSA

Tehnička dokumentacija o prvoj registraciji vakcine koja se koristi u BiH iz 2001, a koju su roditelji bezuspješno tražili punih deset godina, je 23. jula 2012. iz Agencije za lijekove BiH dopremljena u Federalno ministarstvo zdravstva, a 26. jula 2012. u Federalni zavod za javno zdravstvo. 

Iako je direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo predstavnicima Udruženja javno obećao da će im dokumentaciju nabaviti i dati na uvid, već osam dana odgađa se njeno pokazivanje, tvrde u Udruženju roditelja teško bolesne djece u BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije