Rješenje za radnike Fabrike duhana Mostar: Isplata naknada nakon dugogodišnje borbe

0
Radiosarajevo.ba
Rješenje za radnike Fabrike duhana Mostar: Isplata naknada nakon dugogodišnje borbe
Hercegovina.info / Novac će dobiti 117 radnika

Nakon dugogodišnje agonije, Općinski sud u Mostaru konačno je u srijedu, 3. jula, donio rješenje o raspodjeli sredstava od prodaje derutne zgrade bivše fabrike duhana Mostar. Prema tom rješenju, oko 130 radnika bit će obeštećeno s ukupno 1,5 miliona KM po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Svi povjeritelji koji su ostali dužni nakon gašenja tvornice sada trebaju primiti sudska rješenja, na koja imaju pravo žalbe u roku od osam dana. Ukoliko žalbi ne bude, proces će biti zaključen, a novac će biti preusmjeren na račun advokata radnika, koji će ga dalje distribuirati na njihove žiro račune.

Prema prioritetu određenom rješenjem suda, Porezna uprava Federacije BiH ima pravo na 2,8 miliona KM. Od tog iznosa, 1,4 miliona KM odnosi se na doprinose radnika za mirovinsko i invalidsko osiguranje te za uvezivanje staža, dok će oko 730,000 KM biti prebačeno na račun Zavoda za zapošljavanje HNK.

Potresna priča Mirnese: 'Noći su bile zastrašujuće, neki su uzimali konopac da se objese'

Potresna priča Mirnese: 'Noći su bile zastrašujuće, neki su uzimali konopac da se objese'

Isplatu će primiti 117 radnika koji su bili na platnom spisku tvornice. U slučaju smrti radnika prije isplate, novac će biti isplaćen članovima njihovih porodica. Dodatno, 13 radnika koji nisu primili novac prilikom prethodne prodaje radnih strojeva također će dobiti određeni iznos na svoje račune. Sudski vještak je individualno procijenio iznose koje će svaki radnik dobiti, uzimajući u obzir različito vrijeme prestanka rada radnika u tvornici.

Ukoliko se pojavi žalba nekog od povjeritelja, slučaj će biti prebačen na Kantonalni sud u Mostaru, što bi moglo dodatno produljiti čekanje radnika na naplatu. Radnici, nakon dugotrajne borbe za svoja prava, sada s nestrpljenjem očekuju isplatu kako bi konačno zatvorili ovaj težak period u svojim životima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije