'Riješiti pitanja u vezi s međudržavnom granicom'

Radiosarajevo.ba
'Riješiti pitanja u vezi s međudržavnom granicom'


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem u Mostaru, dodavši da je zajednička konstatacija da su odnosi između BiH i Hrvatske na visokom političkom nivou.

"Ima nekih otvorenih pitanja o kojima smo razgovarali, bez obzira na to što ona nisu u nadležnosti predsjednika. Glavna tema jeste ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Svi u BiH smo vrlo zadovoljni time što Hrvatska za koji mjesec postaje stalna članica EU-a, mislimo da je to korist i za sve građane BiH. No, ima malih problema na granici, koja je vrlo duga, i trudimo se da damo, kao predsjednici, doprinos da se i to prevaziđe", istakao je Radmanović, a javila Agencija Anadolija.

Razgovori o ulasku Hrvatske u EU

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je također kazao da Josipovićeva radna posjeta BiH znači da se poboljšavaju odnosi u čitavom regionu, jer je Hrvatska "važna ne samo za BiH, već i za druge zemlje zapadnog Balkana koje čekaju svoj put prema EU-u".

"Naši su razgovori, i danas, i juče sa druga dva člana Predsjedništva BiH, bili prijateljski. Glavna tema kojom smo se bavili jeste nova situacija vezana za ulazak Hrvatske u EU. Kao što je Europska unija prilika za Hrvatsku, ona je prilika i za BiH. Mislim da članstvo Hrvatske otvara neke mogućnosti koje do sada nismo imali, a istina, neke stvari se i mijenjaju, poput drukčijeg odnosa Hrvatske prema CEFTA-i", kazao je Josipović.

Predsjednik Hrvatske istakao je da će zamah koji ima Hrvatska ulaskom u EU dobrim dijelom biti reflektovan i na zemlje u regiji, posebno na BiH.

"Ja sam potvrdio kako je naš strateški interes da sve zemlje u regiji postanu članice Evropske unije. Nama je BiH po mnogo čemu najvažniji partner i najvažniji susjed. Ne samo zbog 1.100 kilometara zajedničke granice, nego i zbog prijateljstva, povijesti koja nas veže, dobar dio građana i građanki Republike Hrvatske je porijeklom iz BiH. Mnogi žive u obje zemlje i to će se nastaviti“, rekao je Josipović, dodavši da granica između BiH i Hrvatske ne smije biti „kineski zid", već da mora spajati ljude.

Ivo Josipović prisustvovaće večeras u Mostaru svečanosti dodjele nagrade Večernjakov pečat, čime će i završiti svoju dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije