Rijeka Bosna se izlila iz korita i stvorila brojne probleme na području ZDK-a

Anadolija
Rijeka Bosna se izlila iz korita i stvorila brojne probleme na području ZDK-a
FOTO: AA / Rijeka Bosna se izlila iz korita
Nakon novih padavina na području Zeničko-dobojskog kantona u proteklih 24 sata, jutros je došlo do rasta vodostaja rijeka i vodenih tokova na području tog kantona, što je uzrokovalo izlijevanje rijeke Bosne na nekoliko lokacija u Zenici i Žepču.

Ipak, u poslijepodnevnim satima, a prema posljednjem, vandrednom izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, nivo vodostaja stagnira sa tendencijom opadanja.

Prema vandrednom izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite ZDK u 14 sati, vodostaji na području kantona stagniraju, sa tendencijom opadanja.

"Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je bio visok u jutarnjim satima, na granicama izlijevanja, sa tendencijom povećanja. U 8.30 sati na mjernom mjestu u Zenici visina rijeke Bosne iznosila je 360 centimetaram. U 10.30 na mjernom mjestu u Zenici visina rijeke Bosne iznosila je 375 centimetara sa tendecijom porasta, da bi u u 12 sati na mjernom mjestu u Zenici visina rijeke Bosne iznosila 378 centimetara sa tendecijom stagniranja", navode u izvještaju iz Civilne zaštiete Zeničko-dobojskog kantona.

U 14 sati, naglašavaju, na mjernom mjestu u Zenici visina rijeke Bosne iznosila je 375 centimetara.

"Vodostaj stagnira, sa tendecijom opadanja. Prema izvještaju od 14 sati rijeka Bosna je u blagom opadanju. Nismo dobili nove informacije o plavljenju i ugrožavanju stambenih objekata. Općinske službe i dalje su u pripravnosti te vrše moritoring nad svim rijekama na području Zeničko-dobojskog kantona. I prema telefonskim izvještajima iz općina, nema daljnjih plavljenja i ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara", navedeno je u saopćenju štaba Civilne zaštite ZDK.

Prema ranijim izvještajima, u 10.50 i 12 sati, uočena su manja izlijevanja rijeke Bosne na području kantona. 

"U nedjelju, u 10.08 sati prema inforamacijama iz PS Nemila, obavijestili su da se rijeka Bosna izlila i prekinula regionalnu putnu komunikaciju od naselja Vranduk prema Jelini. U 12 sati rijeka Bosna se počela izlijevati i plaviti određene putne komunikacije i poljoprivredna zemljišta u blizini svog korita. Trenutno nemamo dojava o plavljenju stambenih objekata. U gradu Zenica zatvoren je za saobraćaj podvožnjak u naselju Blatuša zbog vode", navedeno je u vanrednim jutarnjim saopćenjima Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. 

Ističu da je PS Žepče obavjestila da je lokalni put u naselju Želeća prekinut zbog izlijevanja rijeke Bosne, te da je u gradu Žepče bio poplavljen dio pješačke staze, a u Begovom Hanu u mjestu Kolone poplavljen dio lokalne ceste.

"U Kaknju je evidentirano izlijevanje rijeke Bosne kod vatrogasnog doma i dijela ulice u naselju Doboj", istaknuto je u vandrednim saopćenjima Civilne zaštite ZDK-a objavljenim u prijepodnevnim satima.

Za sada nema informacija o plavljenju stambenih objekata, a sve općinske službe su u pripravnosti i pratit će razvoj situacije u toku dana.

Podvožnjak u naselju Blatuša u Zenici bio je poplavljen i u poslijepodnevnim satima, a rijeka Bosna se izlila i na području parka Kamberovića polje, gdje su poplavljeni i dijelovi šetačke staze uz rijeku Bosnu u centru grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije