Rijaset: Do kraja februara ugasiti sve paradžemate u BiH

Radiosarajevo.ba
Rijaset: Do kraja februara ugasiti sve paradžemate u BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima ustavnu obavezu da institucionalno organizira vjerski život muslimana na području svoga djelovanja.

„Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica Islamskoj zajednici jamči pravo da se ona isključivo bavi institucionalnim organiziranjem vjerskog života muslimana kao što je to pravo zajamčio za ostale tri tradicionalne vjerske zajednice. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svojim aktivnostima izražava punu otvorenost prema sljedbenicima islama i poziva ih u svoj jedinstveni džemat. U suštinskom smislu, to je poziv na jedinstvo bosanskih muslimana u jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopćenju Islamske zajednice BiH u kojem se tretira pitanje tzv. paradžemata u našoj zemlji.

„Uslijed različitih društvenih i političkih dešavanja na prostoru BiH u posljednje dvije decenije formiran je određen broj paradžemata koji nisu u sastavu Islamske zajednice, što je suprotno Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH kao i Ustavu IZ-a.

Ne ulazeći ovom prilikom u motive i razloge nastajanja ovih alternativnih grupa kao i načina njihovoga djelovanja, nadležni organi IZ-a su odlučni da se ovo stanje uredi. (...) Reisul-ulema je zatražio od muftija i glavnih imama, na području svih muftiluka u BiH da obave razgovore s predstavnicima i organizatorima ovih paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate koji djeluju u okviru organizacione strukture Islamske zajednice“, stoji dalje u saopćenju i dodaje se:

„Potrebno je da zatvore objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od Islamske zajednice. U Islamskoj zajednici postoji dostatan broj džamija, medresa, fakulteta, biblioteka i drugih ustanova i institucija da zadovolje potrebe svih muslimana u Bosni i Hercegovini." 

Rok za ovaj proces gašenja ovih paradžemata je do kraja februara 2016. godine. Ukoliko neko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovim gašenjem i zatvaranjem nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira IZ-a u BiH i suočit će se sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost.

Iz Rijaseta napominju da ovo nastojanje ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo svakog pojedinca i pripadnika Islamske zajednice da osobno i u svojem privatnom životu prakticira islam na način koji sam odabere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije