Richard Higgs: Markale granatirane sa položaja VRS-a

Radiosarajevo.ba
Richard Higgs: Markale granatirane sa položaja VRS-a

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, ekspert Haškog tužilaštva za minobacače Richard Higgs potvrdio je nalaze istraga o eksplozijama u Sarajevu 1994. i 1995. godine, po kojim su granate koje su usmrtile i ranile stotine civila bile ispaljene sa srpske strane.

Britanski oficir Higgs je za Tužilaštvo pregledao izvještaje o toku i rezultatima više istraga koje su UNPROFOR i policija u Sarajevu sproveli poslije više eksplozija u gradu, uključujući i dva artiljerijska napada na pijacu Markale.

Govoreći o prvoj eksploziji na Markalama, koja se desila 5. februara 1994. godine, kada je ubijeno 66 osoba, a više od 140 ranjeno, Higgs je kazao da je dubina na kojoj je u tlu bio pronađen zabijen stabilizator granate ukazivala da je ona ispaljena s najjačim punjenjem, s velike daljine, odnosno s položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

Higgs je rekao i da u rezultatima istraga sprovedenih na terenu, neposredno poslije eksplozije ispred zatvorene tržnice Markale 28. avgusta 1995. godine, kada su poginule 43 osobe, a ranjeno ih više od 75, nije uočio nikakve nepravilnosti koje bi ugrozile zaključak da su granate ispaljene sa položaja VRS-a.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Do zaključka da su granate ispaljivane sa položaja srpskih snaga, Higgs je došao i analizirajući istrage o minobacačkim napadima na fudbalski meč na Dobrinji 1. juna 1993. godine, eksploziju na Alipašinom Polju u januaru 1994. i stradanje civila u redu za vodu ispred škole Simon Bolivar na Dobrinji 18. juna 1994.

Osvrćući se na dvije eksplozije na Alipašinom Polju u kojima je ubijeno šestoro djece, a ranjeno pet osoba, Higgs je naglasio da je napad bio smišljen da "nanese što više žrtava”.

"Granate su bile ispaljene na ulicu ispred zgrada, na maloj udaljenosti jedna od druge i s malom pauzom”, kazao je Higgs, sugerišući da je cilj bio da se drugim projektilom pogode ljudi koji su se okupili poslije prve detonacije.

U komentaru o tri eksplozije u naselju Dobrinja 4. februara 1994, koje su odnijele osam žrtava, a ranile 18 građana, ekspert Tužilaštva je ocijenio da je činjenica da su projektili eksplodirali u krugu od 40 metara mogla ukazivati da su svi bili ispaljeni iz istog minobacača.

Svrha ispaljivanja po jednu, dvije ili tri granate, po Higgsu, bila je "uznemiravanje” i sprečavanje kretanja stanovništva u gradu, budući da bi za uništavanje objekata ili vojnih ciljeva bilo potrebno ispaliti mnogo više projektila.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić osporavao je ispravnost nalaza više istraga o uglu pod kojim je granata pala na ulicu ispred Markala 28. augusta 1995. godine. Lukić je tvrdio i da je Higgs namjerno primijenio pogrešne podatke da bi odredio ugao pada granate koji je Tužilaštvo odredilo u optužnici, što je ekspert negirao.

Optuženi Mladić nije bio na dijelu ročišta jer se dobrovoljno odrekao prava da prisustvuje suđenju.

Kako je rekao branilac Lukić, Mladić neće biti prisutan u sudnici ni u utorak, 5. novembra, kada će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje Higgsa, prenosi BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije