Rezultati testa na virus H1N1 za dva dana

Radiosarajevo.ba
Rezultati testa na virus H1N1 za dva dana


Analiza Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“ iz Beograda sutra ili najkasnije prekosutra trebalo bi da potvrdi da li je dvadesetčetvorogodišnja Banjalučanka zaražena virusom H1N1, nakon što je preliminarni test bio pozitivan.

Briseve usta i grla ove djevojke, koja je 26.juna doputovala iz Južne Amerike, rano jutros je Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske poslao na konačnu analizu u „Torlak“, a nakon toga nalazi se šalju i u nadležni institut u Londonu, potvrdila je Feni glasnogovornica Instituta za zaštitu zdravlja RS-a Milka Mrđa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić jučer je na vanrednoj pres-konferenciji saopćio da je ova djevojka bila pozitivna na novi grip A (H1N1) nakon što je urađen tzv. brzi test.

Ona je prve simptome osjetila dva dana po dolasku u Banju Luku iz Južne Amerike.

„Djevojka je imala povišenu temperaturu, kijavicu i sve ono što karakteriše početne simptome bilo kojeg gripa“, kazao je Škrbić i napomenuo da se radi o blažem obliku oboljenja te da je djevojka dobila terapiju i puštena je kući na posmatranje.

Resorni ministar je precizirao i da su epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka odmah izašle na teren i pregledale ostale članove porodice, majku, oca i sestru djevojke.

„Kod njih nisu utvrđeni ti simptomi", kazao je Škrbić i dodao da će oni biti u fazi posmatranja narednih desetak dana.

Identitet djevojke za koju se sumnja da je zaražena novim gripom, a koja je rodom iz Banje Luke i trenutno živi u Južnoj Americi i došla je u posjetu porodici, nije otkriven.

U Ministarstvu zdravstva Federacije rečeno nam je da nemaju vremena odgovarati na pojedinačne upite novinara.

Tokom dana, obratiće se javnosti saopštenjem.

fena/radiosarajevo.ba

Vezano:
Banja Luka: Sumnja se na prvi slučaj nove gripe u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije