Rezolucija o vojnoj neutralnosti nema obavezujući karakter

AA
Rezolucija o vojnoj neutralnosti nema obavezujući karakter
NSRS je u oktobru usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenja vojne neutralnosti RS-a.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas je odlučilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Radi se o Rezoluciji koju je Narodna skupština RS donijela na sjednici održanoj 18. oktobra 2017. godine.

"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS", navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda RS.

Kako se dodaje, Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Rezolucije sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije