Rezolucija o Srebrenici pred državnim parlamentom

Radiosarajevo.ba
Rezolucija o Srebrenici pred državnim parlamentom

Rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici trebala bi biti razmatrana danas na sjednici Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH. Predlagač Rezolucije je poslanik SDP-a Denis Bećirović, a Bosna i Hercegovina je, uz Srbiju, jedna od rijetkih zemalja Evrope koja nije usvojila rezoluciju takvog karaktera.

Usvajanje rezolucija s osudom genocida u Srebrenicu svojevrsna je obaveza svih zemalja Evropske unije, ali i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, kao i onih zemalja koje su potencijalni kandidati, kakav status ima i Bosna i Hercegovina.

Istovremeno sa ponovnom aktualizacijom priče o usvajanju ovakve rezolucije u BiH, isti je problem i mjesecima na dnevnom redu srbijanske Skupštine. Upravo danas, tamošnji Kolegij Skupštine, odnosno predstavnici svih stranaka, raspravljaju o tekstu Rezolucije, pri čemu je najspornija odrednica „genocid“.

Većina srbijanskih stranaka traži da se riječ „genocid“ ne spominje, a jedino je opozicioni LDP Čedomira Jovanovića izričito za korištenje riječi „genocid“.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu trebao razmatrati Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima, ali je na početku sjednicu odgođena rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Između ostalog, trebali bi biti razmatrani i Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru 5C“ i Plan narednih aktivnosti kao i Prijedlog strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije