Revidirana optužnica protiv Karadžića

Radiosarajevo.ba
Revidirana optužnica protiv Karadžića

Prema nalogu Vijeća Tribunala u Haagu, Tužilaštvo je predalo "revidiranu optužnicu“ protiv Radovana Karadžića, u kojoj su navedene sve tačke koje će biti obuhvaćene u 300 radnih sati koji su im dodijeljeni za prezentaciju dokaza.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata, počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine u Srbiji, a suđenje bi mu trebalo početi 26. oktobra ove godine.

U planu izvođenja dokaza, koji je dostavljen uz revidiranu optužnicu, Tužilaštvo je prekrižilo događaje za koje neće izvoditi dokaze tokom suđenja. U dijelu koji se odnosi na ubistva izvan zatočeničkih centara, od ukupno 44 opisana događaja, Tužilaštvo je odlučilo da izvede dokaze za njih 30. O ubistvima desetina civila počinjena tokom 1992. godine u općinama Bosanski Novi, Brčko, Kotor Varoš, Rogatica,
te Ilijaš kod Sarajeva, neće se govoriti na ovom suđenju, prenosi u ponedjeljak BIRN- Justice Report.

Tužilaštvo, između ostalog, neće izvoditi dokaze vezane za ubistva oko 70 civila koji su spaljeni u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu u junu 1992. godine, kao ni za ubistva određenog broja civila na višegradskom mostu. Optužba je reducirala i dokaze vezane za zločine u različitim mjestima zatočenja širom BiH. Pred Sudom se neće izvoditi dokazi o stradanjima u sportskoj dvorani, Laser bus kompaniji i
Stanici javne bezbjednosti u Brčkom, ubistvima zatočenika u lovačkom domu u Čajniču, kao ni stradanjima muškaraca koji su u augustu 1992. godine odvedeni iz logora „Barutni magacin“ u Kalinoviku, te ubijeni u štali u mjestu Ratine, općina Foča.

Osim ubistava, Tužilaštvo neće prezentirati dokaze o brojnim drugim zločinima počinjenim u zatočeničkim centrima, među kojima su Centar službi bezbjednosti, Mali Logor i zatvor Tunjice u Banja Luci, vatrogasna i policijska stanica u Bosanskom Novom, te policijska stanica u Bosanskoj Kostajnici. Iz plana izvođenja dokaza vezanih za zatočeničke centre, Tužilaštvo je u potpunosti izbacilo općine Bosanska Krupa (Osnovna škola „Petar Kočić“ i škola u Jasenici), Bosanski Petrovac, Čajniče, Donji Vakuf, Ilidža, Ilijaš, Kalinovik (Osnovna škola „Miladin Radojević“ i „Barutni Magacin“), Kotor Varoš, te Višegrad (hotel „Vilina Vlas“, Osnovna škola „Hasan Veletovac“ i policijska stanica).

Kada je riječ o ubistvima u Srebrenici, te kampanji granatiranja i snajperisanja u Sarajevu, Tužilaštvo će iznijeti većinu dokaza koji su predviđeni optužnicom. Između ostalog, neće biti izvedeni dokazi o uništenju Nacionalne biblioteke u Sarajevu, u augustu 1992. godine, kao ni o granatiranju između 50 i 70 civila u redu za vodu na Dobrinji u junu 1995. godine, kada je sedam osoba poginulo, a 12 ranjeno, prenosi
BIRN - Justice Report.

bim.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije