Reuf Bajrović se oprostio od Abdulaha Sidrana: Odavno se upisao u vječnost svojim djelima

4
Radiosarajevo.ba
Reuf Bajrović se oprostio od Abdulaha Sidrana: Odavno se upisao u vječnost svojim djelima
Foto: Wikipedia / Reuf Bajrović

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović oglasio se nakon smrti istaknutog književnika Abdulaha Sidrana te je kazao da je Sidran za jedan život proživio kao normalan čovjek za hiljadu.

"Odavno se upisao u vječnost svojim djelima. Govorio je često da jedva čekaju da umre da mogu njegova djela interpretirati kako im paše. Ono što je sigurno jeste da je volio Bosnu beskrajno. Neka mu je vječni rahmet!", poručio je Bajrović u objavi na društvenoj mreži X.

Abdulah Sidraj je preminuo 23. marta 2024. godine u 80. godini.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju 'šezdesetosmaškom'. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije Sarajevski tabut nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu 'Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo'.

Scenarista je filmova Sjećaš li se Dolly Bell?Otac na službenom putu, reditelja Emira KusturiceKuduz Ademira Kenovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije