Reakcija / Resorno ministarstvo ispravilo grešku u analizi mostarskog mulja

06. 08. 2019. u 16:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Objavljeni rezultati analize mulja sa prečistača otpadnih voda u Mostaru sadrže jednu nelogičnost o čemu su pisali brojni mediji uključujući i Radiosarajevo.ba.

Greška u analizi mostarskog mulja ili nešto drugo - šta se desilo?

U izvještaju koji je nešto ranije u toku dana dostavljen medijima navedeno je da je uzorak za analizu uzet 17. jula ove godine, a da je analiza urađena u periodu od 20. februara do 12. marta 2019. godine. Postavlja se pitanje kako je urađena analiza ako je uzorak uzet tek 17. jula.

Rezultati analize mulja sa prečistača otpadnih voda - undefined

Foto: Vlada FBiH: Rezultati analize mulja sa prečistača otpadnih voda

Odgovor na ovo pitanje smo tražili od hrvatske kompanije koja je uradila analizu Euroinspekt Croatiakontrola i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Do trenutka objavljivanja prvobitnog teksta nismo dobili odgovor iz pomenute kompanije. Federalna Vlada nije odgovarala na naš telefonski poziv.

Naknadno u pisanom odgovoru Vlade FBiH naveli su:

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, dostavili su nam najnoviju analizu akreditirane laboratorije koja je uradila analizu sadržaja teških metala i piralena u dehidriranom mulju i otpadnim vodama u Mostaru, koju vam prosljeđujemo. Hvala na razumijevanju”, navedeno je u mail-u iz Ureda Vlade FbiH za odnose s javnošću.

U novom izvještaju navedeno je da je uzorak za analizu uzet 17. jula ove godine, a da je ispitivanje počelo istog dana dakle 17. jula, te da je završeno 1. augusta ove godine.

Najnovija analizu akreditirane laboratorije s ippravljenim datumima analize uzorka - undefined

Foto: Screenshot: Najnovija analizu akreditirane laboratorije s ippravljenim datumima analize uzorka

Analiza je pokazala da mulj sadrži piralen, ali u količini ispod grnaičnih vrijednosti, saopšteno je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

NEMA KOMENTARA