Renzo Daviddi: Pozivi iz RS-a su kontraproduktivni

Radiosarajevo.ba
Renzo Daviddi: Pozivi iz RS-a su kontraproduktivni

 

Nacrt amandmana na Zakon o jedinstvenom matičnom broju je odbijen na sjednici Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine u utorak, 26. marta.

Bio je ovo drugi drugi prijedlog navedenog propisa, koji je odbijen u posljednje dvije sedmice, a koji je bio izrađen s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda Bosne I Hercegovine kako bi se osiguralo da novoređenčad može ispuniti osnovno pravo, odnosno, dobiti jednistveni matični broj.

Komentarišući ovo pitanje, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je rekao: "Nakon sjednice Predstavničkog doma, čule su se političke izjave kojima se poziva Narodna skupština Republike Srpske da usvoji entitetski Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Takve izjave su kontraproduktivne i ugrožavaju postojeći jedinstveni sistem načina određivanja matičnog broja u cijeloj zemlji. Takođe, ne doprinose brzom provođenju odluke Ustavnog suda BiH.”

On je potom, ispred Delegacije EU, pozvao sve strane da riješe pitanje jedinstvenog matičnog broja što je prije moguće i ponovo pokrenu konstruktivan dijalog što treba rezultirati novim nacrtom zakonskih amandmana koji će hitno biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EUSR spremni su da pruže svu neophodnu podršku", dodao je on, saopćeno je iz Delegacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije