Rekordan broj stanara u zeničkom Penzionerskom domu

Fena
Rekordan broj stanara u zeničkom Penzionerskom domu
Foto: Fena / Dom penzionera Zenica

Javna ustanova Penzionerski dom sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona ovih je dana na smještaj primila 150-og korisnika usluga, što je  rekordan broj stanara u toj ustanovi nakon proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Uspjeh je tim veći, kako ističe direktor Damir Jukić, kada se zna da je tek prije šest godina okončana kriza u bivšem Domu penzionera Zenica. Tada radnici nisu primali plaće niti su uplaćivani doprinosi pa su se gomilala dugovanja i prema državi i dobavljačima te je, na inicijativu tadašnjeg ministra rada u Vladi ZDK Ivice Ćurića, formirana nova ustanova. Radnici su, tada, također, pokazali veliku kooperativnost te odustali od tužbi za dugovanja.

"Zahvajujući ustrajnom radu svih djelatnika i menadžmenta, ovih nam je dana broj korisnika porastao na 150. Sve naše obaveze izmirujemo redovno, a konstantno se trudimo poboljšati uvjete boravka i zdravstvene njege korisnika.To je i rezultirao, trenutnom, rekordnom popunjenošću", ističe direktor Jukić i dodaje da su u posljednjih 10 mjeseci broj korisnika povećali za 23 posto.

Uz sva vlastita ulaganja, nabavku vlastitog sanitetskog vozila i opreme, Jukić najavljuje kako imaju plan uvesti ekološki prihvatljivo grijanje te zamijeniti stolariju, čime bi ostvarili značajne uštede energije i novca.

"Međutim, sve ovo pada u vodu ukoliko Federalni zavod MIO/PIO ne produži ugovor o ustupanju objekta koji važi do naredne godine, kako ne bi 150 korisnika i 53 radnika morali ponovno na ulicu", upozorava direktor Jukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije