Reis Kavazović domaćin bajramskog prijema na visokom nivou

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović domaćin bajramskog prijema na visokom nivou
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prijem kod reisa Kavazovića

Veliki broj gostiju iz svijeta prisustvovao je danas, prvog dana Kurban-bajrama, prijemu koji je u haremu Careve džamije u Sarajevu organizirala Islamska zajednica BiH. 

Domaćin prijema bio je reisul-ulema Husein ef.  Kavazović. 

U svom obraćanju, reis je govorio o aktuelnom problemu - migranstkoj krizi koja je postala dio svakodnevice u BiH: 

"I hazreti Merjem je, noseći Isaa (a.s.), bila izbjeglica. I Muhammed, a.s., bio je prognan iz svog doma: i on je morao drugdje tražiti utočište i sreću. To je usud ne samo Božijih poslanika nego se značajan dio naše ljudske historije odvijao u zbjegovima. Sve naše ljudske patnje su bivale i prolazile. Ono što je ostajalo je podjela na one koji su bježali zbog vjere i nade u bolje sutra i one koji su ih progonili. Historija pamti samo ona mjesta koja su bila utočište prognanima. Ona mjesta u koja se bježalo su pobjeđivala. Njima je pripadala  budućnost. Ona su nosila baklju civilizacijskog napretka. Ni danas nije drugačije. Zato se nadam da će duh otvorenosti i solidarnosti nadvladati u Evropi i svijetu", istaknuo je. 

Osim predstavnika svih vjerskih zajednica u BiH, svojim prisustvom Kurban-bajram su uveličali i predstavnici diplomatskog kora i političkog života. 

Među pristunima je bio i član predsjedništva Bakir Iztbegović, ali ne i druga dva člana, Čović i Ivanić. 

Među kandidatima za predstojećim izborima, prijemu su prisustvovali Šefik Džaferović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), obojica kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije