Reisu-l-ulema Kavazović na komemoraciji Ashdownu čitao nekoliko ajeta iz Kur'ana

Radiosarajevo.ba
Reisu-l-ulema Kavazović na komemoraciji Ashdownu čitao nekoliko ajeta iz Kur'ana
Foto: Mina / Reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je boraveći u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske učestvovao na komemoraciji pokojnom časnom zastupniku lordu Jeremyu Johnu Durhamu Ashdownu od Nortona pod Hamdonom.

Reisu-l-ulema je na zahtjev porodice pokojnog lorda učestvovao u komemoraciji koja je organizovana u Westminister Abbey-u u prisustvu velikog broja britanskih zvaničnika i članova kraljevske porodice.

U izjavi za MINA-u reisu-l-ulema je rekao kako Bosna i Hercegovina ne smije zaboravljati svoje prijatelje i one koji su nas zadužili.

“A lord Ashdown je sigurno neko ko je radio u interesu naše zemlje i svih njenih građana. On je pokazao kako međunarodna zajednica može igrati konstruktivnu ulogu u budućnosti Bosne i Hercegovine”, izjavio je reisu-l-ulema Kavazović za MINA-u istakavši da smatra posebnom počašću što je porodica tražila da on na komemoraciji pročita nekoliko ajeta iz Kur'ana, a što je on i učinio i to na bosanskom jeziku.

“Lord Peddy je Bosnu zvao «evropskim draguljem» i dobro bi bilo da imamo više političara u Evropi ali i u Bosni i Hercegovini koji našu zemlju znaju tako cijeniti”, dodao je reisu-l-ulema Kavazović.

Tokom dana i sutra, reisu-l-ulema će imati više sastanaka sa zvaničnicima u vladi Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnicima većeg broja nevladinih i vjerskih organizacija, među kojima je i ministar vjera i zajednica Lord Viscount Younger od Leckie.

Također održat će sastanak i sa državnim ministrom za pitanja Komonvelta i UN-a i specijalnim izaslanikom premijera za slobodu vjera ili uvjerenja Lordom Ahmadom koji je također i specijalni predstavnik britanskog premijera za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije