Reis: Sergijama spasiti muzeje i biblioteke

Radiosarajevo.ba
Reis: Sergijama spasiti muzeje i biblioteke

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić
danas je u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu imamio džumu namaz i održao hutbu putem koje je pozvao na organiziranje sergije za pomoć bh. muzejima, bibliotekama...

Efendija Cerić, kako je rekao, želi da objavi cijelom svijetu da nas ovdje i sada potresa zemljotres kao onaj u Haitiju, a sve od „vijesti da su pred zatvaranjem vitalne institucije našeg kulturnog, duhovnog i obrazovnog života“.

Pale, pa raspamete

Govorio je reis i kako nas „snažno zapljuskuje cunami“ poput onog u Japanu“, koji nosi i odnosi nadu mladima da mogu ostati i učiti ovdje u Sarajevu, u toplim i uređenim nacionalnim i univerzitetskim bibliotekama; da mogu obilaziti svoj zemaljski, historijski muzej, svoj muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, da imaju svoju umjetničku galeriju te da slijepe i slabovidne osobe imaju svoju biblioteku. 

„Nakon što su 25. avgusta 1992, granatama sa obližnjih brda gađali, pogodili i zapalili gradsku biblioteku Vijećnicu, nakon što su zapalili biblioteku Orjentalnog isntituta, i nakon što su pokušali da unište muzeje i druge kulturne institucije našeg grada, danas hoće da nas ostave u mraku, hoće da nas raspamete, hoće da nam oduzmu pravo na obrazovanje, hoće da nam ubiju pamet i da nam unište dušu“, imamio je ef. Cerić.

On je „braći i sestrama“ naglasio da se to ne smije dopustiti:

Moramo svi ustati i tražiti da se odmah i bez uvjetno osigura normalan rad svih kulturno-historijskih i obrazovnih institucija u našem gradu i u našoj zemlji. Niko nema prava ubijati budućnost našoj djeci i niko nema pravo ubijati duh i dušu ovoga grada i ove zemlje“.

Reisu-l-ulema je otkrio i kako je dobio mnogo zahtjeva da se u džamijama u BiH i dijaspori organizira sergija za pomoć muzejima, bibliotekama i umjetničkim galerijama, ali ima i onih koji kažu da bi to samo amnestiralo one koji su odgovorni da brinu o tim institucijama.

Milion maraka

On je podsjetio je koliko su muslimani u BiH i dijaspori, kroz sergije, prikupili novca da bi se pomoglo ugroženim dijelovima svijeta. Pa je tako za pojas Gaze u 2009. skupljeno 634.655 KM. Za Haiti je u 2010. prikupljeno 198.222 KM, a za Pakistan u istoj godini 553.752 KM.

U 2011. su za pomoć Japanu nakon cunamija muslimani skupili 205.742 KM, za pomoć gladnoj Somaliji 762.936 KM, za pomoć Turskoj nakon zemljotresa 291.857 KM, te za pomoć Novom Pazaru nakon poplave 125.057,05 KM.

Radi se o ukupnom iznosu od 1.385.593 KM.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije