Reis Kavazović uručio dekret: Novi glavni imam IZ Bošnjaka u Australiji

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović uručio dekret: Novi glavni imam IZ Bošnjaka u Australiji
/ Foto: MINA
Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uručio je dekret glavnom imamu Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji.

Jasmin ef. Bekrić imenovan je za glavnog imama na mandatni period od četiri godine i na toj poziciji naslijedio je Salih ef. Mujalu koji je otišao u penziju.

"Želim izraziti zadovoljstvo onim što čini Islamska zajednica Bošnjaka u Australiji. Naša dijaspora je u tim krajevima prisutna već više decenija. Važno nam je da naši ljudi budu duhovno vezani za Sarajevo i za Islamsku zajednicu", poručio je reisu-l-ulema Kavazović prilikom uručivanja dekreta novom glavnom imamu IZ Bošnjaka u Australiji.

Jasmin ef. Bekrić rođen je 19. novembra 1965. godine u Lepenici (Tešanj). Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. 

Prvo radno mjesto nakon školovanja bio mu je džemat Kalošević (Medžlis IZ Tešanj). Nakon dvije godine provedene u ovom džematu prelazi na mjesto glavnog imama u Medžlisu IZ Teslić.

Morao je napustiti Teslić, a 1994. dolazi u Australiju, gdje se aktivno uključuje u rad Bošnjačke islamske zajednice u Sydneyu. Godine 1995. počinje da radi kao jedan od imama ove zajednice u džematu u Smithfildu.

Uz svoje redovne imamske poslove Jasmin ef. Bekrić aktivan je učesnik u raznim organizacijama koje se bave međureligijskim dijalogom u Australiji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije