Reis Kavazović pisao Predsjedništvu BiH: Zaustaviti pritisak na povratnike

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović pisao Predsjedništvu BiH: Zaustaviti pritisak na povratnike
PrtScr / Kavazović: Zabrinuti smo zbog sve češćih napada
Sa sadržajem pisma Kancelarija reisu-l-uleme je upoznala i Visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovni i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka i ambasade članica PIC-a. 
 
Pismo reisu-l-uleme prenosimo u cijelosti:

"Nemili događaji koji su se desili u proteklih nekoliko dana u entitetu RS unijeli su nemir među građane Bosne i Hercegovine, a naročito među povratnike Bošnjake, koji su članovi i pripadnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Smotra paravojnih četničkih formacija u Višegradu na istom mjestu gdje su neki od postrojenih počinili stravične zločine protiv nedužnih civila i prizivanje novih zločina ne smije proći nekažnjeno i članovi Islamske zajednice s pravom očekuju da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi bilo gdje u Bosni i Hercegovini. 

Islamska zajednica nema informaciju o rezultatima istrage zbog prijetnji koje su na društvenim mrežama direktno upućene imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću i njegovoj porodici u kojima osoba čiji je identitet poznat policiji prijeti imamu "da će mu silovati kćerku i suprugu u džamiji". Također, naša javnost očekuje informaciju i o napadu na džamijske prostorije u Prijedoru kada su ispisani nacionalistički grafiti. 

Građane Bosne i Hercegovine i pripadnike Islamske zajednice posebno je uznemirio jučerašnji napad na Azrina Hodžića iz Prijedora koji je sve nas, a naročito malobrojne povratnike, podsjetio na ono što su nedužni civili proživljavali u tom gradu i drugim bosanskim gradovima od 1992. do 1995. Dobro je da je počinitelj blagovremeno priveden, ali očekujemo da će tužiteljstvo napad tretirati i kao zločin iz mržnje i da će to pred sudom biti otežavajuća okolnost za zločinca i njegove nalogodavce. Neprocesuiranjem ovog i svih sličnih napada kao zločina iz mržnje koji nose jasnu političku poruku šalje se pogrešna poruka o tome kako je obnova suživota na ovim prostorima nemoguća i da zločinci uživaju političku podršku pojedinaca i institucija na nekim nivoima vlasti. Zato nas je zabrinula informacija da su na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH neke političke opcije odbile barem da nedvosmisleno osude skup u Višegradu koji je organizovao Ravnogorski četnički pokret.

Nadamo se i očekujemo da će institucije Bosne i Hercegovine, ali i njenog entiteta RS prema svojim ustavnim nadležnostima procesuirati sve aktere ove zlonamjerne kampanje koja sve više liči na dobro osmišljeni poduhvat sa dalekosežnim posljedicama ukoliko adekvatno ne reagujemo", stoji na kraju pisma reisu-l-uleme Kavazovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije