Reis Kavazović: Izjasnite se kao Bošnjaci

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović: Izjasnite se kao Bošnjaci

Na džuma-namazu hatibi na području Bosne i Hercegovine i džematima u bošnjačkoj dijaspori pročitali hutbu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazovića u kojoj je Kavazović govorio o predstojećem popisu i naglasio potrebu za narodnosnim određenjem imenom Bošnjak, za njegovanjem bosanskog jezika i očitovanjem islamske pripadnosti u ovom vremenu. 

"Za nekoliko dana će otpočeti popis stanovništva u našoj zemlji. To je važan i značajan događaj za sve nas u domovini i za našu braću i sestre koji su privremeno odsutni iz domovine i borave u inozemstvu. Rezultati popisa upravit će mnoge tokove u našoj zemlji", stoji u hutbi reisa Kavazovića. 

Pojašnjava da će se na popisu evidentirati nacionalna struktura stanovništva i brojnost naroda na određenom prostoru, struktura i vlasništvo nad zemljištem i imovinom itd, a "dobit ćemo i mnoge druge podatke koje popis obuhvata. Svima njima ćemo se koristiti na nacionalnoj i na međunarodnoj razini. 

Kavazović je podsjetio na popis iz 1991. godine koji je bio korišten u svim političkim i drugim razgovorima o sudbini naše zemlje. 

"Braćo i sestre. Na popisu ćemo se očitovati o našoj vjerskoj identifikaciji. Naša vjera je islam, kako smo to stoljećima svjedočili na ovim prostorima. Islam od nas, svakog punoljetnog i slobodnog muslimana, traži da javno posvjedočimo pripadnost toj našoj tradiciji, kao našem pravu na slobodu vjere i uvjerenja. Tražit će se i naše očitovanje o narodnom imenu i maternjem jeziku. Zagledamo li se u prošlost, sve dokle seže naše narodno pamćenje, vidjet ćemo da naše epske junačke pjesme govore o viteštvu Bošnjaka, a to ime pominju i naši susjedi u svojim književnim djelima", rekao je u hutbi Kavazović. 

Podsjeća da su se Bošnjaci tako zvali i "tako su nas drugi zvali sve do kraja devetnaestog stoljeća, kada se zabranom upotrebe toga našeg imena kuju planovi našeg odvajanja od zemlje, kako bi ju se raskomadalo među susjedima". 

"Kazat ćemo da smo Bošnjaci i da je naš jezik bosanski jezik. To isto bi kazali i naši očevi i djedovi, kojima su na silu uskratili to pravo", naglašava Kavazović i dodaje da je ova generacija Bošnjaka smogla snage, odlučnošću svojih sinova, povratiti narodno ime Bošnjak i ime materinskog bosanskog jezika. 

Kavazović kaže da, kao žrtvama genocida i teških zločina, počinjenih nad Bošnjacima, dužnost je odazvati se popisu stanovništva, "kako bismo raspoznali naše stanje i naš hal u sadašnjosti, da bismo mogli planirati budućnost". 

Pozvao je sve da usprave svijest i odgovornost naspram zemlje i naroda, te da se ne smije dopustiti luksuz "da dojučerašnje jugoslavenstvo, koga smo ponajviše među sobom i na svoju štetu zagovarali, zamijeni neko novo nebošnjačko određenje, pa da naša narodna skupnost bude manja nego što jeste. S time, braćo i sestre, gubimo i mi i naša domovina Bosna i Hercegovina". 

Posebno se u hutbi obratio prognanima, izbjeglim i onima u dijaspori da "zločin genocida i etničkog čišćenja ne smije biti nagrađen našom pasivnošću. Naša borba i otpor takvom projektu moraju biti trajni". 

Kavazović naglašava da u Foči, Višegradu, Rogatici, Srebrenici, Zvorniku, Bijeljini, Banjoj Luci, Prijedoru, Derventi, Modriči, Mostaru, Trebinju, Duvnu i Livnu i drugim gradovima "nema se ko popisati ako se ne popišete vi koji ste protjerani iz njih". 

"Pozivam i Srbe i Hrvate da se popišu u mjestima prijeratnog boravka. Tako ćemo čuvati multietničnost naše zemlje na svakom njenom pedlju, kao našu najveću vrijednost ", ističe Kavazović u hutbi koju su na džuma-namazu pročitali hatibi na području Bosne i Hercegovine i džematima u bošnjačkoj dijaspori. 

Iskazao je želju da BiH bude mirna i prosperitetna, da se njeni narodi međusobno pomažu i poštuju, "da jedni drugima pružimo ruku i pomognemo u nevolji i poteškoćama, da se natječemo u dobru i suzbijamo zlo kad god se ono pojavi", prenosi agencija MINA. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije