Reis Kavazović govorio o Srebrenici: Svijet u kojem živimo ne haje za žrtve

Fena
Reis Kavazović govorio o Srebrenici: Svijet u kojem živimo ne haje za žrtve
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Husein ef. Kavazović
"Svijet u kojem živimo ne haje za žrtve", istaknuo je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u izjavi za INS.ba.

Poglavar IZ BiH reagirao je tako na informacije da će u Srebrenici, četiri dana uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida, biti održana promocija knjige Ljiljane Bulatović, biografkinje i prijateljice ratnog zločinca Ratka Mladića, pod naslovom Srebrenica - Laž i podvala srpskom narodu.

Također, planirano je održavanje i drugih događaja poput filma o ruskim dobrovoljcima, koji veličaju zločine, a sve pod finansijskim pokroviteljstvom Općine Srebrenica, na čelu s Mladenom Grujičićem.

"Mogu samo kazati da smo propustili, kao odgovorni ljudi, da u Srebrenici izaberemo čovjeka dostojna toga gradića i njegove žrtve. Sada je sve kasno, a neki ljudi iz međunarodne zajednice su mi govorili da je ovo dobar izbor. S ljudima koji veličaju zločin i umanjuju žrtve, i nanose im konstantan bol, ne bi trebalo biti pogodbe", kazao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, to što svijet u kojem živimo ne haje za žrtve, "već samo probitak", ima svoje posljedice.

"Etika je davno uzmakla pred političkim interesima. Ovaj svijet nezadrživo srlja u moralni glib i bezdan. Posljedice će biti strašne", zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Udruženja žrtava iz BiH, a posebno iz Srebrenice, izražavaju svoju ogorčenost ponašanjem načelnika Grujičića i traže zabranu promocije knjige.

Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković ranije je u izjavi za INS.ba pozvao policijske organe i Tužilaštvo BiH na reakciju jer se smišljeno nastoji izazvati emotivna reakcija žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije