Reis Cerić o Radmanovićevoj izjavi

Radiosarajevo.ba
Reis Cerić o Radmanovićevoj izjavi


Ocjene srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića prema kojem pismo od 31. maja predstavlja vrstu pripreme za rat podsjećaju na izjavu Radovana Karadžića da "ukoliko počne rat, muslimani se neće moći braniti", izjavio je danas u Banjoj Luci poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

“Nije dosljedan taj način komentarisanja od zvaničnog političkog predstavnika države BiH, posebno u ovom trenutku. Izjave poput toga da musliman ne može biti sudija, da mu se ne može vjerovati ili da je genetski kvaran, najprije smo smatrali incidentima, ali se to pretvorilo u epidemiju i moja je dužnost bila da reagiram, da upozorim. Radmanović je mogao na stotine drugih načina da nam se obrati, da upita u čemu je problem i da dođemo do dijaloga, ali je on iz Banje Luke pred srpskim narodom htio biti junak i samo je zakomplicirao situaciju”, izjavio je reis Cerić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ranije je izjavio da pismo koje je 31. maja primio od reisa Cerića, kada se pažljivo pročita, predstavlja jednu vrstu pripreme za rat, te da Bosni i Hercegovini ne trebaju političari kakav mu se čini da bi reis mogao da bude nakon isteka mandata poglavara Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije