Reis Cerić: Bošnjacima se sprema novi genocid

Radiosarajevo.ba
Reis Cerić: Bošnjacima se sprema novi genocid

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić ocijenio je da „nije isključeno da se Bošnjacima ponovo sprema genocid“, te je dodao da Bošnjaci ne smiju imati zastupnike koji nisu spremni „žrtvovati svoj život da bi smo se sačuvali“.

U intervjuu za agenciju Anadolija, prvom razgovoru za medije nakon posljednjeg Sabora IZ-a BiH na kojem su raspisani izbori za novog reisu-l-ulemu, reis Cerić upozorava kako je zbog mogućih opasnosti neophodno uspostaviti jedinstvo Bošnjaka:

"Nije isključeno da nam se sprema ponovni progon. Nije isključeno da neko, negdje, mimo našeg znanja, priprema da nas ponovo istrijebi sa Balkana, odnosno iz Bosne. Dakle, da nas zadesi ono što se dogodilo muslimanima i Jevrejima u Španiji."

Upozorenje zbog Ravnogorskih četnika

On alarmantna upozorenja iznosi, između ostalog, i zbog neskrivenih mafinestacija četništva, odnosno Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP). Pristalice ovog pokreta su u crnim uniformama i s kokardama na glavama, i proteklog vikenda (kao i mnogo puta do sada diljem BiH) protestirali povodom godišnjice hapšenja zločinca Ratka Mladića.

Reis Cerić je istakao svoje ogorčenje na rad javnih RTV servisa u BiH. Posebno Federalne televizije (FTV). Prema njemu, ona ima "antiislamski i antibošnjački plan". Osvrćući se na slučaj tuzlanskog intelektualca Fatmira Alispahića kojem je onemogućeno da doktorira na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Cerić kaže da u Sarajevu postoji savremena inkvizicija čiji je plan da se utvrdi koliko "Bošnjaci mogu podnijeti poniženja"

Zbog "činjenice koja lebdi nad našim glavama", Bošnjaci, prema Ceriću, ne smiju rizikovati da imaju nesposobno rukovodstvo, neodgovorne i sebične predstavnike, jer: "to vodstvo treba da nas vodi i odbrani od mogućeg genocida. (...) Ne smijemo imati zastupnike koji nisu spremni žrtvovati svoje vrijeme, zdravlje, imetak, pa i svoj život, da bi smo se sačuvali.“

Komentirajući sve veće probleme u pozicioniraju Bošnjaka u Srebrenici, Mostaru, Brčkom, duhovni poglavar Bošnjaka ističe da je iznenađen činjenicom da "svjetovni i civilni sektor kod Bošnjaka uopće ne funkcionira". Bosna je tako napravljena da izbori nemaju nikakve sankcije u odnosu na one koji u međuvremenu ne urade svoj posao, dodao je Cerić i pozvao na neophodnost buđenja.

Nadalje, govoreći o Srebrenici i oduzimanju prava preživjelim žrtvama genocida da glasaju na općinskim izborima u tom gradu, reis Cerić je kazao da je na snazi odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) prema kojoj je taj dio BiH još uvijek "zaštićena zona".


"Niko tu odluku nije ukinuo. Tamo bi trebali biti zaštićeni svi, a posebice žrtve genocida (...) Moralno je neodrživo, a politički nefunkcionalno da Srebrenica kao mjesto genocida bude u sastavu onih koji su odgovorni za taj genocid. To bi bilo isto kao da muzejom u bivšem koncentracionom logoru Aušvicu upravljaju nacisti i da vas oni danas tamo dočekuju. Ali, slično se dešava u Srebrenici kada nas na godišnjicu genocida dočekuju formacije MUP-a Republike Srpske, koje su, po presudama Haškog tribunala, učestvovale u genocidu."

Za pat poziciju u kojoj se danas nalaze Bošnjaci u Srebrenici reis optužuje bošnjačke predstavnike. Prije svega one u Srebrenici. Ne dozvoljava logiku po kojoj je kriva isključivo međunarodna zajednica

Na pitanje šta će raditi nakon što se 19. novembra ove godine završi njegov mandat na čelu IZ-a BiH, te da li postoji mogućnost da na mjestu generalnog sekretara Organizacije islamske konferencije (OIC) naslijedi Ekmeleddina Ihsanoglua, o čemu se sve više govori u posljednje vrijeme, reis Cerić nije želio precizno odgovoriti. Takvu mogućnost nije potvorio, ali nije ju ni odbacio.

'Dok u meni ima duše'

"Ja ću i dalje nastaviti raditi za islam. Za svoj narod i za svoju Bosnu, i svoju Hercegovinu. Oni koji su mislili da je završetka mog drugog mandata kraj, želim ih izvjesiti da je ovo tek početak mog rada na ove tri vrijednosti za koje ja živim. To su islam, bošnjački narod i moja Bosna, moja domovina".

"Za one koji su htjeli da me vrijeđaju, želim reći da ne postoji ništa na svijetu što je mene moglo uvrijediti i da ne postoji ništa što je mene moglo zaustaviti na mom putu. Tim osobama želim da kažem da se nikada neću smiriti dok god hodam na ove dvije noge. Dok u meni ima duše, ja ću raditi posao kojeg volim, a to je širiti misiju islamske etike i morala i biti ponos i dika mom narodu koliko moj narod to htio da primijeti. U svakom slučaju ja sam uživao u svakoj minuti svog posla.“

Analizirajući probleme muslimana u Evropi, Cerić je istakao da ne misli da će se oni ikada osloboditi islamofobije. Jer je ona prisutna na isti način kao i antisemitizam. Nadalje, napominje da ne postoje muslimanske trupe u nekoj dalekoj stranoj zemlji, gdje uređuju odnose. Ali, postoje trupe u muslimanskim zemljama, koje su ih okupirale. Paradoks je u tome, tvrdi reis Cerić, da se upravo takvi muslimani optužuju da su uzrok nestabilnosti i nemira u svijetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije