Rehn: Bh. vođe su odgovorne za reforme

Radiosarajevo.ba
Rehn: Bh. vođe su odgovorne za reforme

Evropski komesar Olli Rehn ukazao je u Briselu da političke vođe u BiH treba da obezbijede provođenje svih uslova iz "mape puta" za liberalizaciju viznog režima EU, uključujući usvajanje više nužnih zakona i izdavanje biometrijskih pasoša.

Rehn je to izjavio na konferenciji za novinare poslije razgovora sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem, koji je saopštio da su bh. vlasti riješene da provedu reforme i da će početi da izdaju biometrijske pasoše od 1.jula.

Rehn je, zamoljen od novinara jedne televizijske stanice iz BiH, da ocijeni ko će biti "kriv" za to što bi, ukidanjem EU viza samo zemljama koje su već ispunile uslove, "bili kažnjeni Bošnjaci, jer oni u BiH jedini nemaju rezervne pasoše i rezervnu domovinu", uzvratio da se ne smije "padati u očajanje" i pripisivati "krivica" ili "nagrada" bilo kome za bilo šta, jer će "sve istinski zavisiti od demokratski izabranih vođa u Bosni" da provedu sve uslove.

Alkalaj je saopštio da je s Rehnom razmjenio mišljenje i o primjeni reformi i drugim koracima koji bi omogućili da što prije prestane funkcija visokog predstavnika za BiH i da u toj zemlji ubuduće djeluje samo predstavnik EU.

Evropski komesar je, zamoljen da prokomentariše ocjene američkih zvaničnika da je Evropska unija slaba u rješavanju pitanja na zapadnom Balkanu i u BiH i da se SAD protive ukidanju mjesta visokog međunarodnog predstavnika, uzvratio da je EU riješena da bude izvršen prenos ovlašćenja s visokog međunarodnog na evropskog predstavnika za BiH, "što je nužni preduslov da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU".

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije