Registrirano 127 slučajeva nove gripe u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Registrirano 127 slučajeva nove gripe u Federaciji

Na području Federacije BiH registrovan je prvi smrtni slučaj osobe koja je bila zaražena virusom gripe A(H1N1), potvrđeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Fena.

Muška osoba (1969.) iz Mostara koja je primljena u Kliničku bolnicu Mostar na Odjel za plućne bolesti 13. novembra sa simptomima teške obostrane upale pluća preminula je 15. novembra na Jedinici intenzivne njege.

Na Institutu za mikrobiologiju KCU Sarajevo je 16. novembra u poslijepodnevnim satima laboratorijski potvrđeno da je ovaj pacijent bio inficiran virusom gripe A(H1N1).

Na području Federacije BiH zaključno sa 16. novembrom laboratorijski je potvrđeno 127 slučajeva infekcije virusom gripe A(H1N1).

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da je većina oboljelih imala blage simptome i da nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Naglašavaju da je još u aprilu formiran Koordinacioni stručni tim za praćenje pandemije u FBiH, a nakon toga i kantonalni timovi koji svakodnevno koordiniraju aktivnosti i mjere koje se provode na terenu, a sve radi pripremanja cijelog zdravstvenog sistema za što efikasniju borbu protiv gripe A(H1N1).

Mobiliziran cijeli zdravstveni sistem


Cijeli zdravstveni sistem je mobiliziran i u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te na osnovu izrađenih stručno-metodoloških uputstva i algoritama postupaka koji su proslijeđeni u sve zdravstvene ustanove se provode potrebne mjere.

"Napominjemo da zasad stručna tijela i epidemiološke službe ne preporučuju uvođenje posebnih mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, poput zatvaranja škola, ograničavanja i sprječavanja javnih skupova", ističe se u saopćenju.

Stanovništvu se preporučuje pojačana lična i opća higijena - prekrijte usta maramicom ako kašljete i kišete, papirnu maramicu odmah odložite propisno, redovito perite ruke sapunom i tekućom vodom, provjetravajte prostorije u kojima boravite, izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta, izbjegavajte grljenje, rukovanje i ljubljenje, pojačajte higijenu okoline, ako ste bolesni, ne idite na posao, ne putujte, bolesnu djecu ne puštajte u školu, te se javite svom ljekaru, antiviralni lijekovi se koriste isključivo po preporuci ljekara infektologa i ishrana treba biti raznovrsna i polivitaminska, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije