Regionalni premijeri: Neće biti poplava

Radiosarajevo.ba
Regionalni premijeri: Neće biti poplava

Premijeri regiona podržali su danas izradu plana i koordiniranje aktivnosti na sprječavanju posljedica mogućih vremenskih nepogoda. Sa sastanka su čelnici regionalnih Vlada, poručili i da ne brinemo: poplava neće biti (?!).

Inače, današnjem (24. februar) sastanku u Banjoj Luci, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić, prisustvovali su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednici vlada Srbije Mirko Cvetković i Crne Gore Igor Lukšić, te izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Malo snijega, malo politike

Pa je tako premijer RS-a Džombić rekao da, po informacijama koje imaju od nadležnih službi, nema mjesta panici nakon topljenja nedavnih snažnih snježnih padavina

„Vodostaji su niski, kao i akumulacija u hidroelektranama i neće doći do poplava. Jedno od mogućih rizičnih područja jeste gornji sliv rijeke Drine, ali su i tu vodostaji niski“, kazao je Džombić, objavila je novinska agencija Fena.

Ipak (zlu, valjda, ne trebalo), najavljeno je kako će Vlade preduzeti mjere i razraditi akcione planove da bi preduprijedile moguće štete.

Bevanda je poručio kako je rezultat sastanka samo još jedan dokaz da su „susjedi prioritet“. Svojim prisustvom u Banjoj Luci su pokazali, rekao je on, da razvijaju dobrosusjedske odnose, jer regionalna saradnja nema alternativnu. Podršku ovakvim razgovorima kao veoma važnom koraku dao je i  Nikšić, dok je Cvetković istaknuo da sastanak na „ovako visokom nivou ima, ne samo poruku koja je vezana za snijeg, već i onu političku - da se zajednički radi i sarađuje“.

I crnogorski premijer Lukšić potvrđuje ispravnost inicijative premijera Džombića, te navodi kako današnji sastanak treba da ih podstakne na još češće „susrete, ne samo u preveniraju poplava, već i u slučaju požara i mogućih drugih elementarnih nepogoda“.

Podršku razgovorima o svim spomenutim temama dao je i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, koji je ukazao na važnost preventivnog djelovanja. On je obećao da će Hrvatska, i nakon ulaska u punopravno članstvo EU, nastaviti dobru saradnju sa susjednim zemljama.

Ozvaničiti saradnju

Premijeri su zaključili i da je potrebno u toku ove godine održati ministarsku konferenciju na kojoj bi bili usaglašeni i potpisani protokoli o saradnji u uvjetima elementarnih nepogoda, shodno inicijativi Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kao okviru koji definiše saradnju u ovakvim uvjetima. 

Također, smatraju da je potrebno, na ministarskom nivou, definirati vidove saradnje i aktivnosti koji do sada nisu pokriveni bilateralnim protokolima i analizirati kompatibilnosti sistema za odbranu od poplava te kroz strategije za odbranu od poplava usaglasiti osnovna načela za njihovu rekonstrukciju i izgradnju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije