re:Generacija u Hercegovini: Rukometni klub Iskra povezao Stolac i Berkoviće

Radiosarajevo.ba
re:Generacija u Hercegovini: Rukometni klub Iskra povezao Stolac i Berkoviće
Foto: USAID / re:Generacija u Stocu
Učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, koji imaju zadatak da podižu svijest o pomirenju, suživotu i zajedništvu u BiH, danas su posjetili Stolac.

Deset mladih Ambasadora su o temi pomirenja u Stocu razgovarali sa nečalnikom općine, vjerskim vođama, kao i ratnim vojnim veteranima, pokušavajući razmijeniti iskustva i čuti njihove poruke o jačanju mira i suživota u BiH.

Svima je u interesu da žive u miru i skladu, a međusobno poštivanje i uzajmno pomaganje je najbolji put prema uspostavljanju dobrih odnosa i jedino tako je moguće krenuti prema nekoj svjetlijoj budućnosti, poručili su sagovornici.

Nesvakidašnji primjer međuentitetske saradnje, Ambasadori su prepoznali u ženskom rukometnom klubu „Iskra“ iz Stoca te odlučili porazgovarati sa njihovim članicama.

Naime, klub Iskra u Stocu nema adekvatnu salu za treniranje, pa su im susjedi iz mjesta Berkovići stavili na raspolaganje svoju sportsku salu. Ne bi tu bilo ništa neobično da članice ovog kluba nisu bošnjačke i hrvatske nacionalne pripadnosti, a Berkovići mjesto u Republici Srpskoj.

"Nama je to sasvim prirodno da nam susjedna općina ustupi salu za korištenje. Tamo redovno idemo na treninge i sve funkcioniše sasvim normalno, nikad nismo imali nekih neugodnih iskustava", kazala je jedna od članica rukometnog kluba Iskra.

Nove pozitivne primjere saradnje među mladim generacijama Ambasadori će potražiti već sutra u Mostaru, a svoje posjete završavaju u ponedjeljak u Sarajevu.

Nakon Sarajeva, ekipa projekta priprema premijeru filma o re:Generaciji koji će objediniti sve njihove posjete i intervjue pokazati da građani naše zemlje, uprkos brojnim podijeljenostima, zajedno rade na boljoj BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije