'Reforma pravosuđa je ono kada pravosuđe postaje bolje'

Radiosarajevo.ba
'Reforma pravosuđa je ono kada pravosuđe postaje bolje'
/ Foto: YIHR

Danas su u Inicijativi mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, mladi iz cijele zemlje razgovarali na temu reforme pravosuđa i ujednačavanja entitetskih krivičnih zakona, u sklopu programa "Mladi za pravdu" koji podržava USAID Projekt razvoja pravosuđa II.

Zaključeno je, između ostalog, da su trenutni stavovi političkih stranaka dijametralno suprotni, pri čemu stranke iz RS često zagovaraju ukidanje pravosudnih institucija na državnom nivou, dok stranke iz Federacije zagovaraju uspostavu Vrhovnog suda na nivou BiH.

„U takvom ambijentu, teško je napraviti pomak, budući da se stavovi razlikuju, no ne smijemo odustati od djelovanja na ostvarenju principa javnosti, preciznosti, dosljednosti i stabilnosti pravosuđa i pravnih instrumenata zaštite građana i građanki“, saopćio je YIHR.

Na debati se razgovaralo i o razlikama u sankcijama koja se razlikuju u slučajevima pojedinih krivičnih djela, kao i potrebi harmonizacije postojećeg entitetskih zakona o krivičnom postupku. Aktivisti Inicijative nastavljaju i sa svakodnevnim aktivnostima pri Sarajevo Film Festivalu kroz posjete i debate na dokumentarnom programu, a već 25. avgusta javna rasprava na temu reforme pravosuđa bit će održana u Kulturnom centru u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije