Reforma Federacije najveći je prioritet

Radiosarajevo.ba
Reforma Federacije najveći je prioritet


Jedan od glavnih razloga za što se politička kriza u Federaciji ne rješava, već zaoštrava, jeste ignoriranje nove parlamentarne većine koja u sebi uključuje i većinsku volju hrvatskog naroda, rekao je u intervjuu za današnje Oslobođenje zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž.

Ovo je, istakao je, već treći neuspio pokušaj, još od 2000. godine, da se pokuša ignorirati većinska volja jednoga naroda izražena na izborima.

„Suštinski se radi o pokušaju centralizacije FBiH neustavnim preuzimanjem ovlasti od županija, te pravljenja Federacije BiH pandanom Republici Srpskoj. Nažalost, te tendencije nisu rezultirale stabilizacijom, već najvećom institucionalnom i političkom krizom od Daytona do danas“, kaže Raguž.

Tome, smatra, treba dodati vrlo neracionalnu, neučinkovitu, enormno skupu ustavnu strukturu FBiH, koja postaje sama sebi svrha, te koja ni u optimalnim političkim uvjetima ne bi mogla odgovoriti izazovima recesije, smanjenju investicija, povećanju nezaposlenosti, blokiranju resursa, socijalnoj neosjetljivosti itd.

Kao jedini ozbiljan način da se ovo stanje počne rješavati vidi u procesu reforme Federacije BiH, što je prema njegovom mišljenju najveći politički prioritet i prvi korak reforme cijele BiH.

Također je naglasio da zahtjev za uspostavu kanala na hrvatskom jeziku u osnovi predstavlja stvarnu mogućnost za istinsku reformu javnih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije