Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

6
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana
Foto: Radiosarajevo.ba / Azra Spahić i Refik Lendo

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe teško povrijeđene posljednji je alarm za cijelo društvo, a naročito strukture vlasti, da se hitnim sistemskim mjerama konačno unaprijedi sigurnost građana FBiH, poručio je danas Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (SDA).

Život Azre Spahić, nažalost, ne možemo vratiti, ali možemo preciznim, konkretnim i konstruktivnim mjerama maksimalno prevenirati slične situacije i na taj način spasiti živote naših građana, dodao je, pa istaknuo:

"To je naša dužnost i zbog Azre Spahić, zbog Selme Agić, Edine Malkoč, Have Dovadžija i svih ostalih žrtava obijesti neodgovornih vozača, ali i zbog sadašnjih i budućih generacija.

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Neophodno je najprije izmjenama krivičnih zakona i ostalih relevantnih propisa najstrožije inkriminisati bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju, posebno prekvalifikacijom djela poput upravljanja automobilom pod dejstvom alkohola, prekoračenja brzine, vožnje bez položenog vozačkog ispita."

On smatra i kako moramo unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu koja će sigurnost svih učesnika u saobraćaju podići na viši nivo.

"U svojstvu potpredsjednika FBiH aktivno ću raditi na stimulaciji usaglašavanja i donošenja adekvatnih izmjena zakonskih rješenja. U tome nam je neophodna sinergija svih nivoa vlasti, vlasti, opozicije, stručne zajednice, civilnog društva i svih organizacija i pojedinaca koji mogu dati svoj doprinos za unapređenje sigurnosti građana", zaključio je Refik Lendo.

Opća bolnica oprostila se od dr. Azre Spahić: Njen odlazak je nenadoknadiv gubitak

Opća bolnica oprostila se od dr. Azre Spahić: Njen odlazak je nenadoknadiv gubitak

Podsjetimo, Sarajevo je u petak navečer, 26. maja potresla nova tragična saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila mlada doktorica Azra Spahić, a povrijeđene su još dvije djevojke. Na Azru i još dvije pješakinje, u Mercedesu je naletio Armin Berberović (1996.) iz sarajevske općine Stari Grad, koji je bio pod utjecajem alkohola i nije imao položen vozački ispit.

Dženaza doktorici Azri Spahić klanjat će se danas na bihaćkim gradskim mezarlucima 'Humci', u 17 sati, a nakon toga će se obaviti i ukop. 

Smrt mlade doktorice potresla je Bosnu i Hercegovinu, a više o ovoj tragediji možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije