Refik Lendo: OHR novim desantom na ustavni poredak FBiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH

6
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo: OHR novim desantom na ustavni poredak FBiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo izjavio je kako Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromituje budući rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U saopćenju iz Kabineta potpredsjednika Federacije Lende podsjećaju kako je u medijima objavljeno da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz redova opozicije, lično i pojedinačno kontaktirani od strane Ureda visokog predstavnika.

"Navodno, tema je bilo njihovo prisustvo sjednici ove komisije na kojoj bi Trojka trebala da ispuni želju Dragana Čovića i prema Predstavničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ime Marina Vukoje. Duboko uznemirava i zabrinjava saznanje da Visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema njegovom diktatu", navodi Lendo.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Dodaje kako "narod zna i narod pamti način na koji je Visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendovao Ustav Federacije BIH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnosti i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima".

Najave da će se nešto slično ponovo desiti izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što Visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenja i u čiju korist to radi, dodaje Lendo.

"Sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ostaje najmanje 20-25 godina. Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojim odlukama, stavljao je van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada u neposrednoj opasnosti. Sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Evropske unije", zaključeno je u pisanoj izjavi Lende.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije