Refik Lendo: 'Napad na Osmana Mehanovića je još jedna posljedica politike vlasti entiteta RS'

0
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo: 'Napad na Osmana Mehanovića je još jedna posljedica politike vlasti entiteta RS'
Foto: Photojoiner / Refik Lendo i Osman Mehanović

U petak navečer, 23. juna, oko 23 sata u na parkingu u gradu Bratuncu od strane tri lica fizički je napadnut Osman Mehanović iz Bratunca pri čemu je zadobio teške tjelesne povrede.

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH oglasio se o brutalnom napadu na mladića, a saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Napad na Osmana Mehanovića u Bratuncu, koji je evidentno kao motiv imao nacionalnu mržnju, još jedan je pokazatelj kakav ambijent za život povratnika stvaraju vlasti entiteta RS.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sistemsko uskraćivanje prava bošnjačkim povratnicima, učestali napadi i prijetnje, te izostanak sankcija za odgovorne za napade očigledno su dio strategije kojom se nastoji otežati život Bošnjaka na prostoru entiteta RS. 

Pozivam nadležne policijske agencije i pravosudne institucije da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za ovaj napad, a predstavnike vlasti entiteta RS da odustanu od diskriminacije Bošnjaka, te od promovisanja i ohrabrivanja nacionalne mržnje.

Također podsjećam Visokog predstavnika Christiana Schmidta da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo FBiH, i da ima obavezu koristiti svoje ovlasti da pomogne Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS.

Osmanu Mehanoviću želim brz oporavak", poručio je potpredsjednik Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije