Referendum u RS-u košta 1,4 miliona KM

Anadolija
Referendum u RS-u košta 1,4 miliona KM
Referendum o Danu Republike Srpske, koji će biti održan 25. septembra koštat će 1.425.300 KM, a novac će osigurati Vlada RS-a, rekao je Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za referendum nakon današnje prve sjednice.

Na današnjoj sjednici donesen je niz odluka, između ostalog utvrđen je izgled glasačkog listića, Vladi RS-a upućen je plan troškova za održavanje referenduma, od Centralne izborne komisije BiH zatražen je konačni birački spisak, a Distriktu Brčko, odnosno supervizoru, dostavljen je zahtjev za sklapanje sporazuma o održavanju referenduma na teritoriji distrikta.

S obzirom na kratke rokove i zakon o javnim nabavkama, glasački materijal će štampati Službeni glasnik RS-a, koji je u potpunosti u vlasništvu Vlade RS-a. Govoreći o glasačkim listićima Karan je istaknuo da je izgled listića propisan zakonom, na poleđini se nalazi uputstvo za popunjavanje listića, a na prvoj strani referendumsko pitanje i ponuđeni odgovori: da i ne. Naglasio je da će listići biti štampani na tri jezika i dva pisma.

Karan je u obraćanju novinarima istaknuo da se vrijedno radilo i prije nego što je Odluka o referendumu objavljena u Službenom glasniku RS-a, te da je zadovoljan što je sjednica Komisije zakazana samo dan nakon objavljivanja odluke.

U ovom proces provođenja referenduma bit će direktno uključeno oko 15.000 ljudi, rekao je Karan i naglasio da je posao Komisije stvoriti ukupne logističke, materijalne i kadrovske uvjete za provođenje referenduma.

Odgovarajući na pitanja novinara šta će učiniti ukoliko CIK BiH ne dostavi birački spisak, odgovorio je da je Zakon potpuno jasan i da nema razloga da to toga dođe. Nije isključio mogućnost da supervizor Distrikta Brčko ne potpiše sporazum o održavanju referenduma ali da će u tom slučaju osobe sa državljanstvom RS-a moći glasati na drugim mjestima. U predstavništvima RS-a u inozemstvu također će biti moguće izjašnjavanje građana s biračkim pravom.

"S ustavno-pravnog aspekta postoji najmanje šest ustavno-pravnih jasnih elemenata koji ne mogu osporiti ni po kakvom osnovu ovaj referendum", rekao je on.

Objasnio je da je proces raspisivanja referenduma prošao svu zakonsku i ustavnu proceduru, kao i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Referendumsko pitanje se odnosi na to de li građani RS-a podržavaju obilježavanje i proslavljanje 9. januara kao Dana RS-a, a to je pitanje iz nadležnosti Narodne skupštine RS-a jer je zakon o praznicima u nadležnosti RS-a. Sljedeća stvar koja ojačava ovaj legalitet je da je odluka građana o referendumu je savjetodavnog karaktera i nju zakonodavac predviđa kao prethodno izjašnjavanje o nekom aktu", rekao je Karan.

Naglasio je i da se pitanje ne odnosi na odluku Ustavnog uda BiH.

"Nijednog spornog legalnog argumenta nema. Bilo ko ko osporava legalitet može samo s aspekta sile, a ne prava", naglasio je Karan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije