Rebalans budžeta Banjaluke zbog smanjenih prihoda

Radiosarajevo.ba
Rebalans budžeta Banjaluke zbog smanjenih prihoda

Odbornici Skupštine Grada na današnjoj sjednici usvojili su Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je za pet miliona manji od prvobitno planiranog, koji je iznosio 145 miliona.

Podbacili su prihodi od poreza na imovinu, ali para u gradskoj kasi je manje i po još nekim osnovama.

"Pet miliona odnosi se na ostvarene manje prihode po osnovu poreza na imovinu, koji je na nivou punjenja od oko 66 posto, što je neprihvatljivo i dosta loše, imajući u vidu da u tu sumu plaćenih poreza ulaze i oni iznosi koji su trebali da budu naplaćeni prošle godine. Porez na dodatnu vrijednost je također u padu, oko četiri miliona maraka, tako da i tu imamo manje prihode", pojasnio je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.

On je istakao da nisu u potpunosti ostvarena dva miliona maraka, planirana od prodaje poslovnih prostora i garaža u ovoj godini, jer je plaćanje tih prostora omogućeno i obveznicama ratne štete.

Po tom osnovu, u budžetu je obezbijeđeno samo 770 hiljada KM. Ostalim sredstvima, u iznosu od oko 1,3 miliona, koliko trenutno nedostaje u budžetu po ovom osnovu, Grad ne može da raspolaže, jer su to nelikvidna sredstva, pa je zato zaustavljen proces dalje prodaje ovih prostora.

Istovremeno, na naplatu dolaze i neke sudske presude.

I predsjednik banjalučke Skupštine Grada Budimir Balaban je istakao da se može očekivati pad prihoda i u narednim godinama, te da se mora raditi na povećanju izvornih prihoda, stvaranju ambijenta za veća ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.

Balaban ne zna da li su smanjena primanja i naknade odbornika.

"Ne može se smanjivanjem plaća, naknada, odustajanjem od izgradnje vodovoda i puteva završavati budžet. Tražio sam decidan odgovor da li će biti smanjene plaće ili će biti smanjen broj radnika, pa će ukupan iznos u budžetu zbog toga biti manji. Odgovore na ova pitanja ćemo dobiti u toku rasprave i imat ćemo ih prije usvanja rebalansa, koji će biti na sjednici Skupštine Grada 30. jula", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije