Reakcije na viziju Evrope: Politička fantazmagorija

Radiosarajevo.ba
Reakcije na viziju Evrope: Politička fantazmagorija

Bosna i Hercegovina jedinstvena je suverena država
i njena unutarnja struktura definirana je Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kako Rusi vide Evropu: BiH neće biti 2035.

Ovako su dužnosnici OHR-a prokomentirali objavljenu kartu koja prikazuje Evropu 2035. te pretpostavlja nestanak ili podjelu BiH između nekoliko država. OHR je stava da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH zagarantiran po međunarodnom pravu. 

„O tome se ne može pregovarati.“

„Karta koja prikazuje Evropu 2035, a koja pretpostavlja nestanak ili u najmanju ruku podjelu BiH između nekoliko država, jeste obična politička fantazmagorija napisana iz ne znam kojih pobuda“, prokomentirao je u izjavi za agenciju Fena vanjskopolitički analitičar Mufid Memija

Činjenicu da mediji zaslugu za kreiranje ovakve mape pripisuju ruskim ekspertima koji se opet, navodno, oslanjaju na informacije ozbiljnih institucija poput američke Centralne obavještajne agencije (CIA), Ruske obavještajne službe i još nekoliko izvora, Memija ocjenjuje nastojanjima da sami sebi podignu rejting i daju na važnosti:

„Sve ovo me podsjeća na jednu, gotovo ridikuloznu, prognozu ruskog eksperta za obavještajne poslove, futurologa i člana Ruske akademije nauka Igora Panarina koji je 2010. prognozirao raspad SAD-a na najmanje šest nezavisnih država. Mapa nema apsolutno nikakvog uporišta u realnosti. Globalizacja uvodi novu definiciju nacionalne države i suvereniteta.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije