Reakcije na slučaj Kučević

Radiosarajevo.ba
Reakcije na slučaj Kučević

PEN Centar BiH:

Svaki put iznova i sve više zaprepašteni obimom i zestinom siledzijstva i bezakonja u nasoj sredini, nasilja koje se dogada pred vratima samog Drzavnoga suda u Sarajevu i pred ocima policije i novinara, pitamo se: ako se prebijanje zrtve od strane kriminalca i nasilnika poput izvjesnog Tasima Kucevica desava usred glavnoga grada jedne (kakve takve) drzave, ako jednoj neduznoj zeni ne pride u pomoc bas niko osim hrabre novinarke Federalne televizije gde Vildane Duran? Šta da ocekuju drugi od nasih pravosudnih i policijskih organa kao sljedeci korak? Da nase ljudsko pravo gaze u krugu sudova neki drugi tasimi kucevici?

Upravni odbor PEN Centra BiH staje u odbranu ljudskih i novinarskih prava potpuno osupnut strasnom istinom da su civili u ovoj zemlji zrtve kriminalaca koji se u krugu sudova osjecaju kao kod svoje kuce. Mada nam ovakav politicki ambijent suzava prostor djelovanja i frustrira nas u pokusajima da odbranimo i sacuvamo ljudsko dostojanstvo, zahtijevamo hitnu reakciju pravosuda i svih udruga koje se bave ljudskim i novinarskim pravima. Upravni odbor PEN Centra BiH

Udruženje Akcija građana:
Jučer smo imali priliku da vidimo demonstraciju sile pred Sudom BiH, sile koja je svojstvena i priliči samo zaslužnim i časnim građanima ove zemlje.

Tasim Kučević je, kako i dolikuje siledžijama kojih su naše ulice prepune, udario M.S. otvorenom šakom u glavu. Na nasilje nije reagovao niko od odgovornih za sigurnost u krugu Suda BiH, kao ni ostali prisutni na licu mjesta, izuzev novinarke Vildane Duran koja je takođe napadnuta od strane Kučevićevih tjelohranitelja. Sud BiH je još jednom pokazao svoju "veličinu", a njegovi uposlenici su pokazali svu svoju hrabrost i spretnost.

Jučerašnji događaj je pokazatelj odlika koje (izuzev malog broja časnih), između ostalih, krase tužilaštvo, policiju i sudske organe na svim nivoima, a to su - kukavičluk i kriminalni karakter.

Zahtjevamo hitnu istragu o službenoj odgovornosti:
1. Šefa Sudske policije (zaduženog za rukovođenje osiguranjem kruga Suda BiH)
2. Policajaca i drugih službenih lica koja su bila na straži tj. u smjeni tokom odigravanja ovog događaja
Navedeni su dopustili da ovakva "stoka" pred njihovim očima još jednom pokaže ko je vlast u BiH: kriminalci!

Zahtjevamo tačna imena odgovornih lica i informaciju o mjerama koje će se poduzeti protiv istih.

Novinarki Vildani Duran čestitamo na hrabrosti. Odgovorni za sigurnost te pojedinci koje su se našli na licu mjesta nisu vrijedni riječi. Ukoliko kao građani ostanemo nijemi i na ovaj događaj, neće biti potrebe pitati se zašto nam se ovakve stvari događaju.

Centri civilnih inicijativa:
Sa zaprepaštenjem i ogorčenjem, dočekali smo i to – da u dvorištu najviše pravosudne institucije u BiH – Suda BiH, Tasim Kučević, osuđeni na 12 godina zatvora i 280 000 KM za organizovani kriminal, trgovinu ljudima i navođenje na prostituciju, brutalno je fizički napao i udarcima oborio na tlo bespomoćnu ženu, kojoj je u pomoć jedino pritrčala novinarka FTV-a, u čemu je i ona fizički spriječena i napadnuta od strane tjelohranitelja pomenutog .

Niko od nadležnih institucija (Suda BiH, SIPA-e, sudske policije) nije reagovao!!! A Tučević je, nakon izrečene kazne od 12 godina, ležerno odšetao iz zgrade Suda BiH, na slobodu, dok se nadležni ne dogovore gdje će služiti kaznu

Hitno pozivamo na odgovornost sve nadležne: Sud BiH, SIPA-u, Ministarstvo pravde BiH, sudsku policiju i zahtijevamo najstrožije sankcije za sve one koji su dozvolili da se osuđeni za teška krivična djela može rugati pravdi i javno se usudi maltretirati bespomoćne građane, u ovom slučaju člana porodice žrtve.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen:
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen želi izraziti svoj najoštriji protest zbog jučerašnjeg napada na građanku M.S. i novinarku FTV-a Vildanu Duran u dvorištu Suda BiH.

Jedan osuđeni kriminalac jučer je ponizio sve nas miroljubive građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine u prisustvu Sudske policije čija je reakcija bila zakasnjela i nedopustivo mlaka.

Ovo je samo posljednji u nizu primjera koji zorno pokazuju da su građani kada je riječ o zaštiti njihovih elementarnih prava prepušteni sami sebi. Činjenica da se kriminalac osuđen za organizovani kriminal, trgovinu ljudima i prostituciju na sudskom ročištu pojavljuje sa tjelohraniteljem, fizički maltrerira ljude u krugu Suda i potom iz zgrade slobodno išeta jasno pokazuje do koje se mjere nemoral političkog vrha zemlje proširio u sve pore našeg društva.

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovinu nisu dužni trpjeti ovaj teror, a policija mora uvijek i svuda stati u zaštitu građana i poreskih obveznika koji je plaćaju.

Želim ovom prilikom još jednom pozvati sve građane i Sarajeva i Bosne i Hercegovine da zajedno počnemo raditi na izgradnji države u kojoj će se kriminalci plašiti policije, a ne obratno.

Kao građanin Sarajeva, osobno sam bio zgađen onim što sam vidio, kao što su, siguran sam, bili i svi građani Bosne i Hercegovine. Kao gradonačelnik Sarajeva ne mogu učiniti ništa više od toga da uputim svoj moralni protest i pozovem na odgovornost i službenike Sudske policije i njihove pretpostavljene i političke šefove koji su dopustili zlostavljanje u zgradi koja bi trebala biti posljednje utočište pravde u ovoj zemlji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije