Reakcije na obustavu istrage

Radiosarajevo.ba
Reakcije na obustavu istrage

 

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela. 

Obustavljena istraga u slučaju Dobrovoljačka

A u nastavku čitajte kako su na ovu vijest reagovali neki od ljudi čija su se imena našla na optužnici:

Ejup Ganić: "Od samog početka istrage očekivao se ovaj rezultat jer je međunarodna zajednica bila faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice", izjavio je Feni Ejup Ganić. 

Dodao je da Dobrovoljačka ostaje važan historijski datum za BiH i za Srbiju, a historičari će vjerovatno zaključiti da je to bio dan "d" kada je Bosna spašena, a što se tiče Srbije to je vjerovatno dan kada je propao projekt "velike Sbije".

- S druge strane, rekao je Ganić, mora se priznati da je Beograd uspio da u ovih 20 godina nametne međunarodnoj zajednici Dobrovoljačku kao projekt, na kojem su angažirani najviši i najkompetentniji tužioci iz međunarodne zajednice, od Haga pa do raznih međunarodnih tužilaštava, da istražuju Dobrovoljačku.

"Umjesto da se ti umovi angažiraju na procesuiranje onih koji su napravili genocid u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, Prijedoru, Brčkom, Kozarcu, Sarajevu itd", rekao jeGanić.

- Nadajmo se da međunarodna zajednica neće ponovo upasti u zamku na neku novu Dobrovoljačku i da će ipak svoje resurse  usmjeriti na procesuiranje ratnih zločionaca protiv civila u Bosni i Hercegovini, a tih zločina je bilo blizu 200.000,  naglasio je Ganić.

Zaim Backović: "Ja znam da nikada nisam ni jednom čovjeku nanio zlo, ja znam da ne bih nanio zlo i ja se ponosim sa svim onim što sam radio u odbrani svoje zemlje i njenih građana", izjavio je Feni Zaim Backović.

Dodao je kako je pravda nešto što je dokučivo bez obzira na insinuacije koje su rađene prema njemu i što je njegova porodica trpjela u zadnjih deset godina.

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Ostalele reakcije

Bivši član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljujić ocjenio je u utorak da je bilo za očekivati da Tužiteljstvo BiH obustavi istragu u predmetu Ejup Ganić i drugi koja se odnosi na događaje u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu s početka maja 1992. godine.

"Nema dvojbe da je to očekivani rasplet, jer je Haški tribunal (ICTY) prije više godina donio konačnu odluku da nema potrebe za daljnjom istragom u tom slučaju, s obzirom na to da nije bilo ratnog zločina", kazao je Kljujić u izjavi za Fenu.

Kljujić, međutim, podsjeća da Beograd i dalje polaže pravo da provodi vlastite istrage, te da se i on nalazi na jednoj od "listi osumnjičenih", a u vezi s čim i dalje ostaju Interpolove potjernice.     

Smatra da je apsurdna situacija svojevrsnog progona branitelja Bosne i Hercegovine posljedica inferironosti Bosne i Hercegovine u mnogim oblastima, a posebno na političkom planu.

"U svakom slučaju radi se o još jednom propalom pokušaju srpske politike da se izjednači žrtva i zločinac", konstatirao je Kljujić.

U RS-u odluku smatraju neprihvatljivim

Zvaničnici RS-a, predstavnici političkih stranaka i boračkih udruženja smatraju neprihvatljivom odluku Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv 14 osoba u slučaju 'Dobrovoljačka ulica'. 

U prvim reakcijama u RS-u optužuje se Tužilaštvo BiH za, kako se tvrdi, pristrasnost i procesuiranje samo Srba, a da onemogućavaju da se sazna istina o stradanju pripadnika tog naroda. 

Ponovo su srpski političari pokrenuli i pitanje opstanka „takvih“ pravosudnih institucija na nivou BiH. 

Za premijera RS-a Aleksandra Džombića obustavljanjem istrage u predmetu 'Dobrovoljačka' Tužilaštvo BiH je pokazalo da "apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima" te da je "ovoj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države". 

Da će obustavljanje istrage u ovom slučaju imati "posljedice po stabilnost BiH", smatra i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i dodaje da bi to morali da znaju i međunarodni mentori Suda BiH, "ali nažalost ne znaju". 

I predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz navodi da ne iznenađuje odluka Tužilaštva BiH, ali da je iznenađen ukupnim odnosom svih relevantnih faktora u političkom životu RS-a kada je riječ o slučaju "Dobrovoljačka". 

"Već sutra će, sasvim sigurno, uslijediti naše reagovanje na takva dešavanja koja će biti adresirana na relevantne političke faktore u RS", tvrdi Ćurguz. 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ocijenio je "čisto politikanskom" odluku Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv 14 osoba u slučaju Dobrovoljačka ulica. 

Dodik je naveo da RS "ne može da ima nikakvo povjerenje ni u Sud ni u Tužilaštvo BiH". 

"Ja ću nastaviti da se borim protiv tog monstruma koji gore postoji, kao jedinom mjestu za osudu isključivo samo pripadnika jednog naroda", rekao je Dodik uz opasku da to što u Dobrovoljačkoj "nije poginuo niko od strane muslimana govori o tome da je sve bilo iscenirano na najvišem političkom nivou u samoj BiH". 

Dodik je ovo rekao za RTRS telefonom iz Izraela, gdje je razgovarao s predsjednikom te države Shimonom Peresom o saradnji RS-a i Izraela. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije