Reakcije iz RS-a na Izetbegovićevo pismo Dodiku

Radiosarajevo.ba
Reakcije iz RS-a na Izetbegovićevo pismo Dodiku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodik, povodom njegovih posljednjih medijskih istupa, u kojima je "ponovo i na neprihvatljiv način govorio o Bošnjacima i budućnosti BiH", nakon čega su uslijedile brojne reakcije iz manjeg bh. entiteta, ali Dodik, kome je pismo upućeno, još uvijekl se nije oglasio.

Izetbegović: Prestanite sa zapaljivom retorikom

Staša Košarac: Pisanje Izetbegovića Dodiku - sramotno

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da je sramotno što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku otvoreno pismo, a da prethodno "nije očistio vlastito dvorište" i promijenio dosadašnji politički kurs.

Košarac je u izjavi Srni rekao da Izetbegović treba da prestane sa pokušajima da nekoga u RS informiše ili da piše bilo kakvu vrstu pisama, jer je očigledno da je njegova politika srpskom narodu u BiH donijela mnogo nevolja u proteklom periodu.

"Sramota da kao član Predsjedništva i kolektivni šef države ima uopšte obraza da takva pisma piše predsjedniku jednog entiteta i lideru jednog naroda, a da pri tome nije očistio vlastito dvorište i promijenio kurs svoje politike, koji je itekako prepoznatljiv kada je riječ o srpskom narodu", smatra Košarac.

 Košarac ocjenjuje da je Izetbegović još jednom potvrdio da u BiH postoje retrogradne političke snage koje očigledno dobro funkcionišu u sukobima i same ih prizivaju.

On je dodao da je "političko Sarajevo i dalje prljavog obraza prema interesima srpskog naroda, što pokazuje veoma prisutna negativna tendencija iz dijela stranaka iz FBiH pojačana neartikulisanim izjavama poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića".

"Dodikova uloga u vrijeme kada je stvarana RS bila je časna i moralna. Dodik je poznat kao čovjek koji vrednuje ljude bez obzira na naciju i vjeroispovijest", istakao je Košarac.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je predsjednika RS Milorada Dodika da je odgovoran za "jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas" i zaprijetio da će, kako je naveo, "sto posto patriote" braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

Dušanka Majkić: Bošnjaci spremni na mobilizaciju?

"Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdnjom da će "sto posto patriote braniti cjelovitost BiH" uputio poruku da su Bošnjaci spremni na mobilizaciju ako ne ostvare težnju - jedan građanin - jedan glas", smatra poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva u izjavi Srni kaže da nije iznenađena sadržajem Izetbegovićevog otvorenog pisma u kojem je "predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upozorio da ne bi trebalo da se bavi svojim poslom već da slijedi bošnjačku politiku".

"Nije nepoznato kakvi su bili stavovi Izetbegovića u vrijeme kada je bio nepoznat javnosti, kao i kada je bio parlamentarac. Bilo bi bolje da je preporuku, jer bi imalo više uticaja, uputio svojim partijskim kolegama i ukazao da je sve što je nasrtaj na dejtonsku tvorevinu ozbiljan problem u BiH", rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da Izetbegović ne preza od toga da sve što jeste i što nije nadležnost BiH zloupotrijebi u korist bošnjačkih nacionalnih interesa, a da upozorava sve one što na bilo koji način štite interese drugih naroda da vode računa o tome šta rade.

"Svaka takva poruka koju šalje član Predsjedništva Izetbegović ne nailazi na odjek kod srpskih predstavnika, jer računa kako se kaže u poslovici: `Da se Vlasi ne dosjete!`", rekla je Majkićeva.

Ona je ukazala da Izetbegović u pismu navodi da će "sto posto patriote braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku", čime član Predsjedništva BiH poručuje da su patriote samo Bošnjaci.

"On, dakle, govori o Bošnjacima koji bi ustali da brane BiH. To je poruka koju šalje međunarodnoj zajednici i onima koji tvrde da je stanje bezbjednosti dobro i onima koji treba da znaju da će se Bošnjaci mobilisati ako ne ostvare svoju težnju - jedan građanin jedan glas", dodala je Majkićeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je predsjednika RS Milorada Dodika da je odgovoran za "jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas" i zaprijetio da će, kako je naveo, "sto posto patriote" braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.  

Pantelija Ćurguz: Bošnjačke patriote uvele BiH u rat

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz izjavio je danas da je Srpska trajna kategorija i istakao da su patriote na koje aludira bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uvele BiH 1992. godine u rat.

"Oni ne mogu nikako da prežale što nisu mogli da poraze srpski naroda na ovim prostorima. RS je trajna kategorija i te 100 odsto Izetbegovićeve patriote moraju znati da bi 300 odstotne patriote branile svetinju RS", rekao je Ćurguz Srni.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo u kojem je predsjednika RS Milorada Dodika optužio da je odgovoran za "jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas" i zaprijetio da će, kako je naveo, "sto posto patriote" braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.  

Slavko Jovičić: Srbi se ne plaše prijetnji

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić izjavio je danas da Republika Srpska ne želi nikakve sukobe i rat, te da srpski narod neće uplašiti prijetnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Očito je da bošnjačkoj političkoj eliti najviše smeta predsjednik RS Milorad Dodik zato što brani interese RS, njenu poziciju i ne remeti odnose u BiH kao što to oni rade", rekao je Jovičić Srni povodom Izetbegovićevog otvorenog pisma u kojem je zaprijetio da će "sto posto patriote" braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

On je ponovio da je RS ustavna kategorija i da će tako biti i u narednom periodu.

"BiH nikada neće biti uređena kako su oni zacrtali i biti islamska država. Ako nas Bošnjaci istjeraju iz institucija BiH kao 1992. godine, nikada se više vratiti nećemo, a to znači da su srušili BiH", dodao je Jovičić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je predsjednika RS Milorada Dodika da je odgovoran za "jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas" i zaprijetio da će, kako je naveo, "sto posto patriote" braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije