Medicinski fakultet: Nadamo se da će Škrijelj biti rektor još samo par dana

Radiosarajevo.ba
Medicinski fakultet: Nadamo se da će Škrijelj biti rektor još samo par dana
Foto: Radiosarajevo.ba / Sukob se nastavlja

"Jučer je Ustavni sud BiH, povodom zahtjeva Medicinskog fakulteta u Sarajevu za ocjenu ispravnosti forme nekoliko odluka rektora i Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, donio odluku kojom se proglašava nenadležnim da odlučuje po tim pitanjima", poručili su s Medicinskog fakulteta u Sarajevu nakon što se pojavila informacija da je Ustavni sud BiH donio odluku da Semra Čavaljuga ne može biti dekanesa te visokoškolske ustanove.

Također su istakli u svom pismu kako je zahtjev Medicinskog fakulteta da Ustavni sud o tome odlučuje odbačen iz razloga što ova ustanova nije prava adresa za odlučivanje o ovom pitanju.

"Radi se o odlukama o smjeni dekana Medicinskog fakulteta, čiji je sadržaj i način donošenja (dakle, suštinu) već prije nekoliko mjeseci nadležni državni organ proglasio nezakonitima. Tome se nema šta dodati. Pravnici Fakulteta su, međutim, dodatno ustanovili da je i forma tih dokumenata nezakonita. Cijenjeni rektor je, naime, u svojoj velikoj mudrosti i žurbi, zaboravio napisati pouku u pravnom lijeku, tj. o mogućnosti i načinu žalbe na njegove odluke. To mu nije bio prvi put. Kao pravi faraon Univerziteta, nije ni navikao da se na njegove odluke može i žaliti", stoji u saopćenju.

Pravnici Fakulteta su, kako se dalje navodi, smatrali da takva praksa ne bi smjela biti dozvoljena, jer uvodi potpunu pravnu nesigurnost, i smatrali su da je Ustavni sud, u domaćem, prema njihovim navodima, kompliciranom i nejasnom pravosudnom sistemu, pravo mjesto za žalbu.

"Ustavni sud je odgovorio da nije nadležan da o tome raspravlja i odlučuje, i to je sve što se desilo, i to je sve što piše u odluci Suda. Dakle, neko drugi treba da odlučuje mora li rektor pisati u svojim odlukama i pouke o pravnom lijeku. Žalba o sadržaju odluka nije ni pisana, jer su u međuvremenu one proglašene nezakonitima, a i da je pisana, sigurno ne bi bila upućena Ustavnom sudu, jer znamo da on zaista nije nadležan za takva pitanja. Na žalost svih zlonamjernih komentatora, počevši od samog (nadamo se još samo par dana) rektora Škrijelja, niti je od Ustavnog suda traženo da se izjasni o ispravnosti sadržaja odluka – jer su se o tome već dovoljno izjasnili nadležni organi – niti o time piše ijedna riječ u jučerašnjoj odluci Ustavnog suda. Dakle, odluke su i dalje nezakonite, a tek treba vidjeti jesu li morale sadržavati i pravo na žalbu. Moramo priznati da nam to tehničko pitanje nije ni posebno važno. Ako vam je neko zapalio kuću, nije važno je li koristio upaljač ili šibice – važno je da ga policija ulovi i da dokaže da je kriv. U našem slučaju, piroman je uhvaćen i dokazano je da je kriv, a štitit će ga i kazna", dodaje se u saopćenju.

S Medicine podvlače i to da se Ustavni sud kojim slučajem oglasio nadležnim i donio odluku da u dokumentima radno-pravne prirode koje potpisuje rektor ne mora stajati pouka o pravnom lijeku, da to ni tada ne bi značilo da su odluke u sadržaju i načinu donošenja ispravne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije