Reakcija Benjamine Karić na odluku Valentina Inzka

3
Radiosarajevo.ba
Reakcija Benjamine Karić na odluku Valentina Inzka
Facebook / Benjamina Karić

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

One koji ga budu negirali, čekaju i zatvorske kazne do pet godina, a Tužilaštvo BiH je već formiralo predmet, saopćivši da će pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Na odluku stižu već brojne reakcije, a jedna među njima stigla je i od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

"Odluka Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka je historijska jer će mladim ljudima i narednim generacijama omogućiti da žive u državi u kojoj se genocid više nikada i nikome neće ponoviti.

Odluku ne treba politizirati u javnosti i pozivam političare da se suzdrže od reakcija jer je naša sramota da je institucije države nisu donijele u godinama koje su iza nas.

Pozdravljam odluku Visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH da iskoristi svoje nadležnosti i donese važne izmjene Krivičnog zakona BiH koje će doprinijeti prosperitetnoj i evropskoj budućnosti", zaključila je svoju poruku Benjamina Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije