Reakcija ACIPS-a na izjave reisa Cerića

Radiosarajevo.ba
Reakcija ACIPS-a na izjave reisa Cerića

Politički savjet ACIPS-a (POLIS) smatra da je "izjava reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića o potrebi za stvaranjem nacionalne države Bošnjaka zloupotreba pozicije vjerskog autoriteta za postavljanje političkih ciljeva".

Kako se u saopćenju za javnost upućenom iz ove asocijacije navodi, Cerićeva izjava predstavlja izlazak iz okvira duhovnog i vjerskog djelovanja i znači direktno učešće u političkom životu BiH.

POLIS nadalje smatra kako političkim djelovanjem reis Cerić krši osnove sekularizma i laicizma u našoj državi i otežava nam dalju integraciju u porodicu demokratskih nacija.

- Pored rušenja sekularizma u političkom životu BiH, sami ciljevi koje Cerić postavlja bošnjačkom narodu su potpuno suprotni duhu i tradiciji naše države kao multietničkom i višekonfesionalnom društvu - navodi se u saopćenju.

I pored činjenice da današnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine ne omogućava potpuno poštivanje svih prava građana i građanki zbog diskrimintornih zakona, POLIS smatra da niko nema pravo da odustaje od neminovnog vraćanja jednakopravnosti svih na svakom pedlju naše zemlje.

Kako se u saopćenju navodi, nacionalna država Bošnjaka ne može biti odgovor na sadašnje diskriminatorne norme koje sprječavaju BiH da bude punopravna članica Evropske unije kao demokratske zajednice pojedinaca i naroda.

- Konačno, stvaranje nacionalne države Bošnjaka je nemoguće ostvariti demokratskim sredstvima i poziv za ovakvo političko djelovanje je ujedno i poziv na novu nestablinost - stoji u saopćenju i dodaje se:

- Ukoliko Mustafa Cerić smatra da bi ovo trebalo da bude cilj bošnjačkog naroda, jedini način na koji bi u sekularnom društvu mogao da učestvuje u njegovom ispunjavanju je tako što će prestati obavljati vjersku funkciju i otvoreno ući u političku arenu.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije